Zabaglione
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości i szukasz oryginalnego deseru, to przepis na Zabaglione może być idealnym wyborem dla Ciebie. Zabaglione, które jest tradycyjnym włoskim deserem, to delikatny krem na bazie żółtek, cukru i marsali. Właśnie marsala nadaje mu niepowtarzalnego, lekko winnego posmaku, który doskonale komponuje się z resztą składników. Jeżeli nie masz pod ręką marsali, nie martw się – podpowiemy Ci także, czym możesz ją zastąpić. Bez względu, czy serwujesz zabaglione z owocami, słodkimi ciasteczkami, czy samodzielnie, na pewno zachwyci gości swoim złożonym smakiem i aksamitną konsystencją.
admin
Składniki:
- 6 żółtek jajek
- 7 łyżek białego cukru
- 1/2 szklanki półwytrawnego wina Marsala
- maliny
- listki mięty do dekoracji
Zabaglione – jak zrobić?
- W garnku zagotowujemy wodę i kładziemy na nią szklaną miskę tak, aby nie dotykała wody, tworząc „kąpiel wodną”. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy, aż masa zrobi się puszysta, a cukier całkowicie się rozpuści.
- Następnie dodajemy wino marsala (lub inny rodzaj wina) i mieszamy, aby uzyskać konsystencję budyniu.
- W dno pucharków wykładamy kilka malin, zalewamy zabaglione i dekorujemy wierzch malinami i listkami mięty.
- Chłodzimy w lodówce.
Przepis na zabaglione: Jak zrobić zabaglione? Jak przygotować zabaglione?
Czym zastąpić wino marsala w zabaglione?
xxxx – dodatkowe informacje
Doskonale smakuje również gdy zastąpimy wino Marsala whisky 😉
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zabajony deser
Następny przepis: Ciasto z brzoskwiniami i galaretką