Wytrawne racuchy drożdżowe ze świeżymi ziołami i żółtym serem
Wytrawne racuchy drożdżowe ze świeżymi ziołami i żółtym serem to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji na słodko. To danie, które doskonale sprawdzi się na śniadanie, a także na lekki lunch czy kolację. Zioła dodają racuchom wspaniałego aromatu, a ser — odpowiedniej sypkości i smaku. Wytrawne racuchy są doskonałym pomysłem na wykorzystanie drożdży, a przy tym są niezwykle proste i szybkie do przyrządzenia. Wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich niebanalnym podaniem tradycyjnych racuchów.
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżka cukru
- 30 g drożdży
- szklanka mleka
- jajko
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- cebulka ze szczypiorem drobno pokrojona
- 100 g sera żółtego gouda
- 1/3 łyżeczki soli
- olej rzepakowy do smażenia
Wytrawne racuchy drożdżowe ze świeżymi ziołami i żółtym serem – jak zrobić?
- Mąkę przesypać do miseczki. Zrobić w środku dołeczek i wsypać cukier, pokruszyć drożdże, zalać dwiema łyżkami ciepłego mleka. Lekko pomieszać drożdże. Poczekać aż się rozpuszczą. Łyżką zagarniać mąkę do środka. Dodać resztę mleka i jajko. Wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek.
- Dodać posiekany koperek, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną dymkę i starty na grubych oczkach żółty ser oraz sól. Pomieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Można zagrzać piekarnik do 60 stopni i wstawić tam miseczkę przykrytą ściereczką. Piekarnik pozostawić otwarty.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć zgrabne placki. Palnik skręcić na minimum. Nakładać ciasto na patelnię i przykryć przykrywką. Jak ciasto straci surowość to wtedy placek obrócić i smażyć aż nabierze ładnego koloru.
- Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
- Smacznego.
Wytrawne racuchy drożdżowe ze świeżymi ziołami i żółtym serem – dodatkowe informacje
Można dodać inną ulubioną zieleninę np. bazylię, tymianek. Można też dodać suszone zioła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wytrawne ptysie
Następny przepis: Wytrawne naleśniki z mielonym mięsem i marchewką