Wytrawna chałka Wigilijna

Wytrawna chałka Wigilijna

Choć chałka kojarzona jest najczęściej z tradycją żydowską, to jednak znalazła swoje miejsce także w polskich tradycjach świątecznych. Zaproponowany przepis na wytrawną chałkę wigilijną to oryginalna propozycja, która wprowadzi urozmaicenie do standardowego Wigilijnego menu. Ta wersja chałki rozpieszcza podniebienie subtelnym smakiem i aromatem, a ponadto, jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju pasztetów czy sałatek. Wytrawna chałka wigilijna to idealna alternatywa dla osób, które chcą zaskoczyć rodzinę i przyjaciół nowym, ciekawym smakiem na świątecznym stole. Niezwykła, pełna smaku i tradycji chałka z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających degustatorów.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 125 ml letniego mleka
  • 250 ml letniej wody
  • mak do posypania

Wytrawna chałka wigilijna – jak zrobić?

  1. Mąkę dokładnie wymieszać z drożdżami, dodać składniki płynne, sól. Ciasto przygotować w automacie. Ustawić program do wyrabiania ciasta drożdżowego, w ten sposób uzyskać 1,5 godziny czasu dla siebie. Oczywiście ciasto można wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera z końcówkami do zagniatania, najpierw na najniższych, a potem na najwyższych obrotach, wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, aż dwukrotnie powiększy swoją objętość, następnie ponownie zagniać.
  2. Jeśli chcemy zrobić 2 mniejsze chałki to wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części a te z kolei na trzy mniejsze. Ja zrobiłam jedną dużą chałkę, więc kawałki ciasta uformowałam w 3 wałki, które zaplotłam w warkocze. Chałkę położyłam na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawiłam na pół godziny do wyrośnięcia pod przykryciem.
  3. Przed pieczeniem chałkę polałam wodą i posypałam makiem. Piekłam 25 min w temperaturze 180°C (czas można wydłużyć do 30 min). Piekarnik wcześniej nagrzałam. Na czas pieczenia, na spodzie piekarnika postawiłam naczynie z gorącą wodą.

Wytrawna chałka Wigilijna – dodatkowe informacje

Jeśli chcecie, żeby chałka wigilijna była na wierzchu zbrązowiona, musicie posmarować ją przed pieczeniem rozmąconym jajkiem i posypać makiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wytrawna tarta serowa
Następny przepis: Wyśmienity biszkopt orzechowy bez mąki i cukru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode