Wytrawna chałka Wigilijna
Choć chałka kojarzona jest najczęściej z tradycją żydowską, to jednak znalazła swoje miejsce także w polskich tradycjach świątecznych. Zaproponowany przepis na wytrawną chałkę wigilijną to oryginalna propozycja, która wprowadzi urozmaicenie do standardowego Wigilijnego menu. Ta wersja chałki rozpieszcza podniebienie subtelnym smakiem i aromatem, a ponadto, jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju pasztetów czy sałatek. Wytrawna chałka wigilijna to idealna alternatywa dla osób, które chcą zaskoczyć rodzinę i przyjaciół nowym, ciekawym smakiem na świątecznym stole. Niezwykła, pełna smaku i tradycji chałka z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających degustatorów.
admin
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 125 ml letniego mleka
- 250 ml letniej wody
- mak do posypania
Wytrawna chałka wigilijna – jak zrobić?
- Mąkę dokładnie wymieszać z drożdżami, dodać składniki płynne, sól. Ciasto przygotować w automacie. Ustawić program do wyrabiania ciasta drożdżowego, w ten sposób uzyskać 1,5 godziny czasu dla siebie. Oczywiście ciasto można wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera z końcówkami do zagniatania, najpierw na najniższych, a potem na najwyższych obrotach, wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, aż dwukrotnie powiększy swoją objętość, następnie ponownie zagniać.
- Jeśli chcemy zrobić 2 mniejsze chałki to wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części a te z kolei na trzy mniejsze. Ja zrobiłam jedną dużą chałkę, więc kawałki ciasta uformowałam w 3 wałki, które zaplotłam w warkocze. Chałkę położyłam na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawiłam na pół godziny do wyrośnięcia pod przykryciem.
- Przed pieczeniem chałkę polałam wodą i posypałam makiem. Piekłam 25 min w temperaturze 180°C (czas można wydłużyć do 30 min). Piekarnik wcześniej nagrzałam. Na czas pieczenia, na spodzie piekarnika postawiłam naczynie z gorącą wodą.
Wytrawna chałka Wigilijna – dodatkowe informacje
Jeśli chcecie, żeby chałka wigilijna była na wierzchu zbrązowiona, musicie posmarować ją przed pieczeniem rozmąconym jajkiem i posypać makiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wytrawna tarta serowa
Następny przepis: Wyśmienity biszkopt orzechowy bez mąki i cukru