Wyśmienity biszkopt orzechowy bez mąki i cukru
Składniki:
- do przygotowania okrągłej blaszki o średnicy 24 cm:
- 100 g drobno zmielonych orzechów laskowych
- 100 g drobno zmielonych migdałów
- 80 g masła
- 5 jajek M/L (oddzielnie białka i żółtka)
- 3 łyżki miodu akacjowego (lub cukru/ksylitolu)
- 1/3 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml kremówki 36% – do przełożenia ciasta
- 60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości + 2 łyżki mleka – na polewę
Wyśmienity biszkopt orzechowy bez mąki i cukru – jak zrobić?
- 
1. Piekarnik nastawić na 170 stopni aby rozgrzał się podczas przygotowywania ciasta. 
- 
2. Masło rozpuścić i przestudzić. 
- 
3. W osobnym naczyniu wymieszać zmielone orzechy laskowe, migdały, proszek do pieczenia i sodę. 
- 
4. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Miksując na małych obrotach dodawać kolejno żółtka, miód i masło. 
- 
5. Następnie szpatułką delikatnie wmieszać w ciasto zawartość naczynia z orzechami. 
- 
6. Masę przelać do formy i natychmiast wstawić do rozgrzanego piekarnika. 
- 
7. Piec przez 30-35 minut, potem wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na kilka minut. 
- 
8. Następnie wyjąć ciasto z formy i studzić na kratce. 
- 
9. Po ostudzeniu ubić kremówkę, przeciąć biszkopt na dwa blaty i przełożyć śmietaną. Ja nie słodziłam śmietany, ale jeżeli chcecie możecie to zrobić podczas ubijania. 
- 
10. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z dwiema łyżkami mleka. Tak przygotowaną polewą posmarować cienko wierzch ciasta. 
Wyśmienity biszkopt orzechowy bez mąki i cukru – dodatkowe informacje
Można pominąć proszek do pieczenia jeśli ciasto ma być zupełnie bezglutenowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wyśmienity domowy SHAKE
Następny przepis: Wyśmienite spaghetti z tuńczykiem i śmietaną






