Wyśmienity biszkopt orzechowy bez mąki i cukru

Wyśmienity biszkopt orzechowy bez mąki i cukru

Biszkopt orzechowy bez mąki i cukru to doskonała propozycja dla wszystkich poszukujących alternatywy dla tradycyjnych słodkości. W tym przepisie mąkę i cukier zastępujemy prostymi, zdrowszymi składnikami, które jednocześnie tworzą pełny smaku deser. Orzechy dodają mu wyraźnej, intensywnej nuty, której entuzjaści będą na pewno zachwyceni. To doskonałe rozwiązanie na stworzenie pysznego, „lekkiego” tortu orzechowego bez mąki, który będzie idealnym deserem dla ciebie i twoich gości. Co więcej, jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga specjalistycznej wiedzy kulinarnych. Ciesz się naturalnym smakiem deserów bez poczucia winy!

Składniki:

  • do przygotowania okrągłej blaszki o średnicy 24 cm:
  • 100 g drobno zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g drobno zmielonych migdałów
  • 80 g masła
  • 5 jajek M/L (oddzielnie białka i żółtka)
  • 3 łyżki miodu akacjowego (lub cukru/ksylitolu)
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml kremówki 36% – do przełożenia ciasta
  • 60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości + 2 łyżki mleka – na polewę

Wyśmienity biszkopt orzechowy bez mąki i cukru – jak zrobić?

  1. 1.

    Piekarnik nastawić na 170 stopni aby rozgrzał się podczas przygotowywania ciasta.

  2. 2.

    Masło rozpuścić i przestudzić.

  3. 3.

    W osobnym naczyniu wymieszać zmielone orzechy laskowe, migdały, proszek do pieczenia i sodę.

  4. 4.

    Białka jajek ubić na sztywną pianę. Miksując na małych obrotach dodawać kolejno żółtka, miód i masło.

  5. 5.

    Następnie szpatułką delikatnie wmieszać w ciasto zawartość naczynia z orzechami.

  6. 6.

    Masę przelać do formy i natychmiast wstawić do rozgrzanego piekarnika.

  7. 7.

    Piec przez 30-35 minut, potem wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na kilka minut.

  8. 8.

    Następnie wyjąć ciasto z formy i studzić na kratce.

  9. 9.

    Po ostudzeniu ubić kremówkę, przeciąć biszkopt na dwa blaty i przełożyć śmietaną. Ja nie słodziłam śmietany, ale jeżeli chcecie możecie to zrobić podczas ubijania.

  10. 10.

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z dwiema łyżkami mleka. Tak przygotowaną polewą posmarować cienko wierzch ciasta.

Wyśmienity biszkopt orzechowy bez mąki i cukru – dodatkowe informacje

Można pominąć proszek do pieczenia jeśli ciasto ma być zupełnie bezglutenowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wyśmienity domowy SHAKE
Następny przepis: Wyśmienite spaghetti z tuńczykiem i śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode