Wyśmienity biszkopt orzechowy bez mąki i cukru
Składniki:
- do przygotowania okrągłej blaszki o średnicy 24 cm:
- 100 g drobno zmielonych orzechów laskowych
- 100 g drobno zmielonych migdałów
- 80 g masła
- 5 jajek M/L (oddzielnie białka i żółtka)
- 3 łyżki miodu akacjowego (lub cukru/ksylitolu)
- 1/3 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml kremówki 36% – do przełożenia ciasta
- 60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości + 2 łyżki mleka – na polewę
Wyśmienity biszkopt orzechowy bez mąki i cukru – jak zrobić?
-
1.
Piekarnik nastawić na 170 stopni aby rozgrzał się podczas przygotowywania ciasta.
-
2.
Masło rozpuścić i przestudzić.
-
3.
W osobnym naczyniu wymieszać zmielone orzechy laskowe, migdały, proszek do pieczenia i sodę.
-
4.
Białka jajek ubić na sztywną pianę. Miksując na małych obrotach dodawać kolejno żółtka, miód i masło.
-
5.
Następnie szpatułką delikatnie wmieszać w ciasto zawartość naczynia z orzechami.
-
6.
Masę przelać do formy i natychmiast wstawić do rozgrzanego piekarnika.
-
7.
Piec przez 30-35 minut, potem wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na kilka minut.
-
8.
Następnie wyjąć ciasto z formy i studzić na kratce.
-
9.
Po ostudzeniu ubić kremówkę, przeciąć biszkopt na dwa blaty i przełożyć śmietaną. Ja nie słodziłam śmietany, ale jeżeli chcecie możecie to zrobić podczas ubijania.
-
10.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z dwiema łyżkami mleka. Tak przygotowaną polewą posmarować cienko wierzch ciasta.
Wyśmienity biszkopt orzechowy bez mąki i cukru – dodatkowe informacje
Można pominąć proszek do pieczenia jeśli ciasto ma być zupełnie bezglutenowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wyśmienity domowy SHAKE
Następny przepis: Wyśmienite spaghetti z tuńczykiem i śmietaną