Wyśmienite
Nie ma nic lepszego niż domowe, wyśmienite ciasto, które rozpływa się w ustach. Ten przepis łączy wszystko, co w cukiernictwie najlepsze – delikatne ciasto, słodki, pełen smaku krem i aromatyczny dodatek, który sprawia, że nie można mu się oprzeć. Tworzenie wyśmienitych ciast to prawdziwa sztuka, ale z naszym przepisem każdy może poczuć się jak prawdziwy cukiernik. Ciasto to doskonale sprawdzi się jako deser po obiedzie czy tort na rodzinne uroczystości. Przyślij przepis swoim znajomym – na pewno będę chcieli spróbować swoich sił w pieczeniu tego wyśmienitego ciasta.
admin
Składniki:
- Ciasto makowe:
- 8 białek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki maku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Biszkopt:
- 8 żółtek
- 2 jajka
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- żółta i czerwona galaretka
- 1/2 litra śmietanki 36-procentowej
- powidła
Wyśmienite – jak zrobić?
- Ciasto makowe: białka ubijamy z cukrem. Mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i makiem. Wlewamy do formy (25×35 cm). Pieczemy 25 minut w 180°C. Studzimy. Przekrawamy na pół. Jeden placek smarujemy powidłami, przykrywamy drugim.
- Biszkopt: żółtka i jajka ubijamy z cukrem na puch. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Wlewamy do formy (25×35 cm). Pieczemy 25 minut w temp. 180 °C. Studzimy, przekrawamy na pół.
- Masa: galaretki rozpuszczamy osobno w szklance wrzątku. Schładzamy. Śmietankę ubijamy. Połowę mieszamy z tężejącą żółtą galaterką, resztę z czerwoną.
- Do formy 25×35 cm wkładamy biszkopt, smarujemy żółtą masą i przykrywamy ciastem makowym. Wykładamy czerwoną masę i biszkopt. Wstawiamy do lodówki.
Wyśmienite – dodatkowe informacje
● Śmietankę przed ubijaniem trzeba mocno schłodzić.
● Ciasto warto udekorować wiórkami kokosowymi lub zrobić esy-floresy z polewy czekoladowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wyśmienite spaghetti z tuńczykiem i śmietaną
Następny przepis: Wyposzczony żurek