Wyposzczony żurek
Wyposzczony żurek to dieta-stricte odżywczy napój, który swoje korzenie ma w tradycyjnej kuchni polskiej. Dni diety na żurku to wyjątkowy sposób na zresetowanie organizmu, wprowadzenie zmian do codziennego menu i zdyscyplinowanie samych siebie. Istotne jest, że żurek do picia, który stanowi główny składnik tej diety, to zakwas na żytnim zaczynie, bogaty w probiotyki, błonnik i witaminy, doskonały na kaca, usprawniający trawienie i pomagający utrzymać prawidłowe pH naszego układu trawiennego. To lekki, odżywczy napój, który z powodzeniem można włączyć do diety każdego, kto pragnie zadbać o swoje zdrowie i dobry stan swojego ciała.
admin
Składniki:
- 1 szklanka domowego zakwasu na żur
- 2 cebule
- 20 dag kiełbasy cienkiej
- 2 łyżki oleju
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz ziarnisty
- 1 łyżka majeranku
- włoszczyzna
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3/4 szklanki śmietany 18%
Wyposzczony żurek – jak zrobić?
-
1.
Włoszczyznę i cebulę obieramy, kroimy. Warzywa oprócz cebuli zalewamy w garnku wodą, dodajemy liść laurowy, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego, solimy i gotujemy 35 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. -
2.
Odcedzamy wywar, warzywa odrzucamy, zalewamy zakwasem, gotujemy. -
3.
Kiełbasę kroimy w drobną kosteczkę, przesmażamy na rozgrzanym oleju z cebulą, razem z tłuszczem wlać do zupy, doprawić do smaku solą i majerankiem, zagotować.
Wyposzczony żurek – dodatkowe informacje
Można podawać żurek do picia z jajkiem lub ziemniakami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wyśmienite
Następny przepis: Wypasione bułki z grilla elektrycznego