Wykwintna zupa krem z borowików

Wykwintna zupa krem z borowików

Podziwiajcie elegancję i głębię smaku wykwintnej zupy krem z borowików, idealnej na chłodne wieczory. Ten zaszczytny grzyb, ceniony za swój wyrafinowany smak i aromat, jest sercem tej zupy, nadając jej niepowtarzalnego charakteru. Zanurzając się w kremowy i jedwabisty sos, borowiki niemal topią się w ustach. Ta wykwintna zupa jest przygotowywana ze świeżych składników, które łączą się ze sobą, tworząc prawdziwy symfonię smaku. Ta zupa nie tylko rozgrzewa, ale także daje poczucie satysfakcji, które tylko dania o najwyższej jakości mogą zapewnić. Wielbiciele grzybowych smaków na pewno zakochają się w tej wykwintnej zupie krem z borowików.

Składniki:

  • Zupa krem:
  • 1 kg świeżych borowików
  • 500 g ziemniaków
  • łyżka masła
  • 200 ml wiejskiej kwaśnej śmietany
  • sól morska
  • mielony pieprz kolorowy
  • 2 roztarte ziela angielskie
  • szczypta szafranu
  • starta gałka muszkatołowa
  • Konfitowany schab z sarniny:
  • 700 – 800 g schabu z sarniny
  • ziarna kolendry 1 łyżeczka
  • pieprz kolorowy 1 łyżeczka
  • 2 ziela angielskie
  • świeży liść laurowy
  • Chipsy ziemniaczane:
  • 2 duże ziemniaki
  • około 1,5 l smalcu gęsiego do smażenia
  • natka pietruszki do posypania i czerwony pieprz

Wykwintna zupa krem z borowików – jak zrobić?

  1. zupa 1.
    W garnku o grubym dnie podsmażam na maśle grzyby i ziemniaki dodaję przyprawy oprócz gałki i pieprzu. Zalewam 2 l wody, gotuję do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki i grzyby są ugotowane odkładam najładniejsze kapelusze borowików do dekoracji. Zupę zaprawiam śmietaną, dokładnie miksuję blenderem. Doprawiam do smaku gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. zupa 2.
    Mięso oczyszczam dokładnie z błon.
  3. zupa 3.
    Przyprawy dokładnie rozcieram w moździerzu.
  4. zupa 4.
    Mięso dokładnie nacieram przyprawami i wkładam po jednym po jednym kawałku do mocno rozgrzanego tłuszczu. Wyłączam ogień pod garnkiem. Mięso zostawiam w garnku do chwili aż tłuszcz przestanie bulgotać.
  5. zupa 5.
    Mięso wyjmuję z tłuszczu na deskę by odpoczęło. Analogicznie postępuję z resztą mięsa.
  6. zupa 6.
    Ziemniaki kroję na plasterki karbowanym nożem, Smażę na tłuszczu pozostałym od konfitowania mięsa.

Wykwintna zupa krem z borowików – dodatkowe informacje

Zupę przelewam do miseczek podaję z 3-4 plastrami konfitowanego schabu, układam kilka kapeluszy borowików, posypuję chipsami, natką pietruszki i czerwonym pieprzem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wykwintne ciasto czekoladowe
Następny przepis: Wykwintna zapiekanka z ryżu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode