wódka Przypalanka
Zapraszamy do odkrycia tajemnic tradycyjnej wódki Przypalanka, której unikalny smak i aromat wynikają z połączenia spirytusu z cukrem ponym. To proste, ale wymagające precyzji połączenie, daje niepowtarzalny efekt. Cukier palony to sekret, który dodaje bimbrowi karmelowo-toffi nuty, ekskluzywne odcienie smaku. Odkryj, jak rozmaić spirytus i stworzyć idealne proporcje dwóch składników. Przyrządzanie Przypalanki to proces, który zaskakuje swoją prostotą, niemniej jednak – wymaga cierpliwości. Ten przepis, stanowiący miks tradycji i nowoczesności, dzięki swojej prostocie, może stać się początkiem Twojej przygody z majeniem bimbru w domu.
admin
Składniki:
- 0,5 litra alkoholu
- 0,5 litra wody
- 2 kopiaste łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Wódka „przypalanka” – jak zrobić?
-
1.
Cukier skarmelizować na patelni, od momentu kiedy będzie w postaci płynnej smażyć go jeszcze około 1 minuty. Następnie karmel dokładnie rozpuścić w 0,5 litrze wrzącej wody, dodać cukier waniliowy i szczyptę soli, syrop schłodzić, następnie dodać spirytus, wymieszać.
Wódka powinna postać minimum 3 dni.
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś lubi słodsze alkohole, może dodać więcej cukru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wołowina po burgundzku
Następny przepis: Wodzionka: suchy chlyb i wody szklonka ;)