Włoskie friko za friko
Przyrządź kuchnię i wyrusz na kulinarne safari do Włoch z naszym przepisem na „Włoskie Frico za Frico”. To tradycyjne danie składa się wyłącznie z pokrojonych składników, które możemy znaleźć w każdej kuchni. Głównym składnikiem są oczywiście sery, które nadają temu daniu niepowtarzalny smak i teksturę. Ale co sprawia, że to danie jest wyjątkowe to wariacja na temat „czajnika Frico”, niesamowita i kreatywna metoda gotowania, która zapewnia niezapomniane doświadczenia kulinarne. Przygotuj się na smakowitą podróż prosto do serca Włochy, z przepisem, który przemieni Twój stół w włoską trattorię!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 20 dkg sera w kostce
- 1 ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek
Włoskie friko za friko – jak zrobić?
-
1.
Obrane ziemniaki kroimy w cienkie talarki, a cebulę kroimy również na cienkie piórka. Ser kroimy na plastry. Na patelnię dajemy oliwę z oliwek i ząbek czosnku. Układamy warstwę ziemniaków kładziemy ser i cebulę i na to plasterki ziemniaków. Układamy w ten sposób aby ser mógł się zapiec, a jednocześnie złączyć całość. Tak zwane friko pieczemy na wolnym ogniu, nie należy zapomnieć o tym, że trzeba je przewrócić na druga stronę.
Włoskie friko za friko – dodatkowe informacje
Na sam koniec można placek posypać świeżym oregano. Placków nie trzeba solić, gdyż pieczony ser nadaje im smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: WŁOSKIE CIASTO WIELKANOCNE - GOŁĘBICA (COLOMBA)
Następny przepis: Włoskie gnocchi z ziołowo-pomidorowym sosem