Włoskie calzone

Włoskie calzone

Włoskie calzone jest idealnym przepisem dla miłośników pizza, szukających czegoś nowego. Ten klasyczny włoski przysmak to w zasadzie pizza zapieczona do formy półksiężyca, w której skrywa się ser mozzarella, pomidory, szynka i różne zioła. Calzone ma te same składniki co tradycyjna pizza, ale jest bardziej sycące i łatwo je zabrać w drogę. Rożnica między pizzą a calzone polega na tym, że calzone jest bardziej zwarty, dzięki czemu wszystkie smaki i zapachy są zamknięte w środku. Przygotowanie włoskiej calzone to przyjemność sama w sobie, a efekt końcowy z pewnością przekroczy Twoje oczekiwania.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 l ciepłej wody
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki przyprawy do pizzy
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • Farsz:
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • 1/2 kg pieczarek
  • 300 g szynki
  • 150 g salami
  • cebulka czerwona
  • przyprawa do pizzy
  • 300 g sera żółtego mozzarella
  • puszka kukurydzy
  • łyżka oliwy
  • Oraz:
  • jajko do posmarowania
  • kminek
  • ketchup

Włoskie calzone – jak zrobić?

  1. Przygotuj drożdże – pokrusz je i rozpuść w misce z ciepłą wodą. Dodaj sól, cukier, oliwę, przyprawę do pizzy i wymieszaj. Następnie przelej do mąki i wyrabiaj ciasto ręcznie, aż będzie miękkie. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  2. Podsmaż pieczarki na oliwie. Dodaj pokrojoną szynkę, salami, czerwoną cebulę, pokrojoną paprykę, przyprawę do pizzy i kukurydzę. Zdejmij z ognia i połóż ser mozzarella, naleśnik delikatnie wymieszaj.
  3. Rozwałkuj ciasto na blacie wysypanym mąką. Wytnij z ciasta kółka i na każdym z nich rozsmaruj ketchup (po łyżce). Następnie naśrodku każdego kółka połóż farsz i zlep pierożki, podobnie jak pierogi.
  4. Przełóż calzone na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw na 10 minut, aby ciasto wyrosło. Posmaruj jajkiem i posyp kminkiem.
  5. Piecz pierożki w piekarniku przez około 10-15 minut, w jak najwyższej temperaturze (np. 220 stopni C), w zależności od mocy piekarnika.

Włoskie calzone – dodatkowe informacje

Ciasto nie wymaga zbyt długiego wyrabiania i wyrastania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Włoskie babeczki Soffioni abruzzesi
Następny przepis: Włoski rosół

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode