Włoskie calzone
Włoskie calzone jest idealnym przepisem dla miłośników pizza, szukających czegoś nowego. Ten klasyczny włoski przysmak to w zasadzie pizza zapieczona do formy półksiężyca, w której skrywa się ser mozzarella, pomidory, szynka i różne zioła. Calzone ma te same składniki co tradycyjna pizza, ale jest bardziej sycące i łatwo je zabrać w drogę. Rożnica między pizzą a calzone polega na tym, że calzone jest bardziej zwarty, dzięki czemu wszystkie smaki i zapachy są zamknięte w środku. Przygotowanie włoskiej calzone to przyjemność sama w sobie, a efekt końcowy z pewnością przekroczy Twoje oczekiwania.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 l ciepłej wody
- 30 g drożdży świeżych
- 2 łyżki przyprawy do pizzy
- łyżka cukru
- łyżka soli
- Farsz:
- papryka zielona
- papryka czerwona
- 1/2 kg pieczarek
- 300 g szynki
- 150 g salami
- cebulka czerwona
- przyprawa do pizzy
- 300 g sera żółtego mozzarella
- puszka kukurydzy
- łyżka oliwy
- Oraz:
- jajko do posmarowania
- kminek
- ketchup
Włoskie calzone – jak zrobić?
- Przygotuj drożdże – pokrusz je i rozpuść w misce z ciepłą wodą. Dodaj sól, cukier, oliwę, przyprawę do pizzy i wymieszaj. Następnie przelej do mąki i wyrabiaj ciasto ręcznie, aż będzie miękkie. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
- Podsmaż pieczarki na oliwie. Dodaj pokrojoną szynkę, salami, czerwoną cebulę, pokrojoną paprykę, przyprawę do pizzy i kukurydzę. Zdejmij z ognia i połóż ser mozzarella, naleśnik delikatnie wymieszaj.
- Rozwałkuj ciasto na blacie wysypanym mąką. Wytnij z ciasta kółka i na każdym z nich rozsmaruj ketchup (po łyżce). Następnie naśrodku każdego kółka połóż farsz i zlep pierożki, podobnie jak pierogi.
- Przełóż calzone na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw na 10 minut, aby ciasto wyrosło. Posmaruj jajkiem i posyp kminkiem.
- Piecz pierożki w piekarniku przez około 10-15 minut, w jak najwyższej temperaturze (np. 220 stopni C), w zależności od mocy piekarnika.
Włoskie calzone – dodatkowe informacje
Ciasto nie wymaga zbyt długiego wyrabiania i wyrastania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Włoskie babeczki Soffioni abruzzesi
Następny przepis: Włoski rosół