Wiśniówka z nutą cytryny i kardamonu
Przepis na wiśniówkę z nutą cytryny i kardamonu to elegancki, niezwykły spośród tradycyjnych nalewek. Ta wyjątkowa kombinacja wprowadza nowy wymiar smaku, łącząc słodką świeżość wiśni z zawadiackim uderzeniem cytryny i egzotycznym akcentem kardamonu. Tak przygotowana nalewka z kardamonu jest idealnym dodatkiem do zimowych wieczorów. Posiada głębię smaku i aromatu, które dodadzą przyjemnej przytulności każdej chwili. Doskonała do serników, lodów czy jako dodatek do świątecznych ciast i deserów. Zarówno smakosze klasycznych nalewek, jak i ci, którzy szukają nowych smaków, na pewno docenią tę wyrafinowaną kompozycję.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram śliwek
- 1/2 litra czystej wódki o zawartości 40%
- 1/2 litra spirytusu
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- skórka z 1 obranej cytryny
- 5 rozgniecionych ziaren kardamonu
- Dodatkowo: duży słoik
Wiśniówka z nutą cytryny i kardamonu – jak zrobić?
- Wiśnie dryluję, lekko ugniatam, pozostawiam w chłodnym miejscu do dnia następnego.
- Cukier zalewam wodą, mieszam, doprowadzam do zagotowania, studzę.
- Do wódki dodaję rozgniecione ziarna kardamonu, skórkę z cytryny, syrop z cukru, spirytus, mieszam, zalewam wiśnie, mieszam.
- Słoik zakręcam, odstawiam w ciemne, chłodne miejsce na miesiąc czasu.
- Nalewkę odcedzam i przelewam do butelek.
- Buteleki odstawiam na około trzy miesiące, a można i dłużej 🙂
Słowa kluczowe: nalewka z kardamonu
Porady – Wiśniówka z nutą cytryny i kardamonu
Cytrynę przed obraniem skórki warto sparzyć wrzątkiem, wyszorować szczoteczką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wiśniówka - nalewka z wiśni
Następny przepis: Ciasto Wiśniowiec