Wiśniówka z nutą cytryny i kardamonu

Wiśniówka z nutą cytryny i kardamonu

Przepis na wiśniówkę z nutą cytryny i kardamonu to elegancki, niezwykły spośród tradycyjnych nalewek. Ta wyjątkowa kombinacja wprowadza nowy wymiar smaku, łącząc słodką świeżość wiśni z zawadiackim uderzeniem cytryny i egzotycznym akcentem kardamonu. Tak przygotowana nalewka z kardamonu jest idealnym dodatkiem do zimowych wieczorów. Posiada głębię smaku i aromatu, które dodadzą przyjemnej przytulności każdej chwili. Doskonała do serników, lodów czy jako dodatek do świątecznych ciast i deserów. Zarówno smakosze klasycznych nalewek, jak i ci, którzy szukają nowych smaków, na pewno docenią tę wyrafinowaną kompozycję.

Składniki:

  • 1 kilogram śliwek
  • 1/2 litra czystej wódki o zawartości 40%
  • 1/2 litra spirytusu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • skórka z 1 obranej cytryny
  • 5 rozgniecionych ziaren kardamonu
  • Dodatkowo: duży słoik

Wiśniówka z nutą cytryny i kardamonu – jak zrobić?

  1. Wiśnie dryluję, lekko ugniatam, pozostawiam w chłodnym miejscu do dnia następnego.
  2. Cukier zalewam wodą, mieszam, doprowadzam do zagotowania, studzę.
  3. Do wódki dodaję rozgniecione ziarna kardamonu, skórkę z cytryny, syrop z cukru, spirytus, mieszam, zalewam wiśnie, mieszam.
  4. Słoik zakręcam, odstawiam w ciemne, chłodne miejsce na miesiąc czasu.
  5. Nalewkę odcedzam i przelewam do butelek.
  6. Buteleki odstawiam na około trzy miesiące, a można i dłużej 🙂


Słowa kluczowe: nalewka z kardamonu

Porady – Wiśniówka z nutą cytryny i kardamonu

Cytrynę przed obraniem skórki warto sparzyć wrzątkiem, wyszorować szczoteczką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wiśniówka - nalewka z wiśni
Następny przepis: Ciasto Wiśniowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode