Ciasto Wiśniowiec

Ciasto Wiśniowiec

Ciasto Wiśniowiec to połączenie soczystych, lekko kwaśnych wiśni, słodkiego makowca oraz chrupiącego ciasta. Ten tradycyjny polski deser z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom owocowych wypieków. Zarówno wykwintne, jak i sycące, ciasto Wiśniowiec jest idealne na każdą okazję – od codziennych posiłków, przez weekendowe powitania gości, po specjalne okazje. Bez względu na to, czy jesteś nowicjuszem w kuchni, czy doświadczonym piekarzem, ten przepis na ciasto Wiśniowiec jest proste do przygotowania i z pewnością zasługuje na miejsce w Twoim kulinarnym repertuarze. Zapach pieczenia ciasta roznosi się po całym domu, tworząc przytulną, domową atmosferę.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 szklanka cukru +1/2 szklanki
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • Krem budyniowy:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • aromat migdałowy lub śmietankowy
  • Masa śmietanowa:
  • 1/2 litra kremówki 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Frużelina wiśniowa:
  • 1 słoik wiśni w syropie-( 900 ml )
  • 1 torebka żelfiksu 3:1 – (40 g )
  • 4 łyżki cukru
  • 100 ml wody
  • 1/2 cytryny
  • Poncz:
  • 1/2 szklanki wiśniowej nalewki
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • Dekoracja:
  • starta deserowa czekolada

Ciasto wiśniowiec – jak zrobić?

  1. 1.
    CIASTO: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki.
  2. 2.
    wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany.Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać- ja miałam o wym 27/39 cm.Piec 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.
  3. 3.
    KREM BUDYNIOWY: Krem: Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz kilka kropel olejku migdałowego lub śmietankowego.
  4. 4.
    FRUŻELINA WIŚNIOWA: Wiśnie przelewamy do rondla wraz z sokiem, dodajemy cukier, wodę oraz żelfiks zagotowujemy wyciskamy sok z cytryny, gotujemy 3 minuty do zaniku piany, odstawiamy do wystudzenia.
  5. 5.
    MASA ŚMIETANOWA: Dobrze schłodzoną kremówkę łączymy z serkiem mascarpone-też z lodówki, dodajemy cukier puder, miksujemy do uzyskania gęstego kremu, uważać aby nie ubijać zbyt długo bo krem może się zważyć!
  6. 6.
    PONCZ: Nalewkę mieszamy z zimną przegotowaną wodą.
  7. 7.
    PRZEŁOŻENIE: Jeden blat kakaowego ciasta nasączamy ponczem, smarujemy połową frużeliny wiśniowej, wykładamy krem budyniowy, przykrywamy blatem kakaowym który również nasączamy, smarujemy warstwą wiśni, na wierzch wykładamy krem śmietanowy, wyrównać posypać startą czekoladą.Chłodzić najlepiej całą noc w lodówce.

Ciasto Wiśniowiec – dodatkowe informacje

W wersji dla dzieci rezygnujemy z ponczu alkoholowego i nasączamy ponczem z czarnej herbaty. Zamiast zelfiksu do warstwy wiśniowej, możemy zagęścić mąką ziemniaczaną lub żelatyną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wiśniówka z nutą cytryny i kardamonu
Następny przepis: Wiśniowe szaleństwo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode