Wiśnie zapiekane pod migdałową kruszonką

Wiśnie zapiekane pod migdałową kruszonką

Wiśnie zapiekane pod migdałową kruszonką to smakowity deser, który działa jak balsam na duszę. Ta wspaniała mieszanka słodkości, kwasowości i migdałowego chrupania to prawdziwa uczta dla podniebienia. Słodkie wiśnie pokryte są zachwycającą kruszonką migdałową, która przechodzi niepowtarzalną metamorfozę w trakcie pieczenia, stając się chrupiąca i złocista. Ta kruszonka z migdałami przypomina lekko ciasteczkowy posyp, który perfekcyjnie komponuje się z kwasowymi wiśniami. Ostatecznie powstaje deser, który jest esencją lata i gwarancją niezapomnianych chwil przy stole pełnym smakołyków.

Składniki:

  • wiśnie (ewentualnie maliny, porzeczki)
  • 100g miękkiego masła
  • 60g zmielonych migdałów
  • około 3/4 szklanki cukru
  • mąka
  • nasiona słonecznika

Wiśnie zapiekane pod migdałową kruszonką – jak zrobić?

  1. 1.
    Owoce myjemy i drylujemy. Układamy w czterech kokilkach.
  2. Przygotowujemy kruszonkę: Mielimy na mąkę migdały. Dodajemy miękkie masło oraz cukier i mąkę w takiej ilości aby uzyskać konsystencję kruszącego się ciasta. Posypać kruszonką owoce. Dodać nasiona słonecznika.
  3. Zapiekać w temperaturze 190 stopni C przez około 15-20 minut.

Wiśnie zapiekane pod migdałową kruszonką – dodatkowe informacje

Doskonale sprawdza się również z innymi miękkimi i kwaskowymi owocami jak porzeczki czy maliny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wiśniowa fantazja
Następny przepis: Wiśnie w cukrze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode