Wiśnie zapiekane pod migdałową kruszonką
Wiśnie zapiekane pod migdałową kruszonką to smakowity deser, który działa jak balsam na duszę. Ta wspaniała mieszanka słodkości, kwasowości i migdałowego chrupania to prawdziwa uczta dla podniebienia. Słodkie wiśnie pokryte są zachwycającą kruszonką migdałową, która przechodzi niepowtarzalną metamorfozę w trakcie pieczenia, stając się chrupiąca i złocista. Ta kruszonka z migdałami przypomina lekko ciasteczkowy posyp, który perfekcyjnie komponuje się z kwasowymi wiśniami. Ostatecznie powstaje deser, który jest esencją lata i gwarancją niezapomnianych chwil przy stole pełnym smakołyków.
admin
Składniki:
- wiśnie (ewentualnie maliny, porzeczki)
- 100g miękkiego masła
- 60g zmielonych migdałów
- około 3/4 szklanki cukru
- mąka
- nasiona słonecznika
Wiśnie zapiekane pod migdałową kruszonką – jak zrobić?
-
1.
Owoce myjemy i drylujemy. Układamy w czterech kokilkach. - Przygotowujemy kruszonkę: Mielimy na mąkę migdały. Dodajemy miękkie masło oraz cukier i mąkę w takiej ilości aby uzyskać konsystencję kruszącego się ciasta. Posypać kruszonką owoce. Dodać nasiona słonecznika.
- Zapiekać w temperaturze 190 stopni C przez około 15-20 minut.
Wiśnie zapiekane pod migdałową kruszonką – dodatkowe informacje
Doskonale sprawdza się również z innymi miękkimi i kwaskowymi owocami jak porzeczki czy maliny.