Wino z truskawek
Czy jest coś bardziej uroczo letniego niż domowe wino z truskawek? Wyjątkowy, słodko-kwasowy smak truskawki pozwala stworzyć aromatyczne wino, idealne do popołudniowego relaksu na tarasie. W naszym przepisie prezentujemy, jak przyrządzić owe wino z truskawek, z możliwością dodania rabarbaru dla dodatkowej kwasowości. Szukasz opcji bez użycia drożdży? Mamy to! Nasze propozycje win z truskawek są różnorodne i łatwe do wykonania. To fantastyczna opcja na wykorzystanie letniego sezonu i kreatywne podejście do domowej produkcji wina. Wstąp na forum, by podzielić się doświadczeniami i odkryć nowe przepisy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 8 kilogramów truskawek
- 3 litry wody
- 3 kilogramy cukru
- 20 gramów kwasku cytrynowego
- Drożdże do wina (najlepiej takie z pożywką i enzymem pektynowym)
- ½ szklanki mocnej herbaty
Wino z truskawek – jak zrobić?
-
1.
Truskawki myjemy, suszymy, usuwamy szypułki. Rozgniatamy owoce na miazgę, na przykład wykorzystując tłuczek do ziemniaków lub w maszynce do mięsa. -
2.
Z cukru i wody przygotowujemy syrop cukrowy. Połowę syropu przelewamy do bańki, dodajemy truskawki, i kwasek. Dodajemy drożdże, mieszamy i zatykamy bańkę korkiem z lejkiem. Odstawiamy na 4-5 dni. Po tym czasie dodajemy pozostały syrop cukrowy i herbatę. -
3.
Fermentujemy z owocami w ciemnym, ciepłym miejscu. Po 3-4 tygodniach fermentacji zlewamy wino z truskawek znad osadu do butelek. -
4.
Trunek przelany do butelek najlepiej zostawić na jakiś czas w ciemnym miejscu – im więcej damy czasu winu z truskawek, tym bardziej głęboki będzie jego smak.
Wino z truskawek – dodatkowe informacje
Herbata ma na celu dodanie do wina z truskawkami tanin, których te owoce nie posiadają. Warto wybierać truskawki dobrej jakości, mało wodniste i pełne smaku, bo ze słabych truskawek wino będzie niedobre.