Winko aloesowe na zdrowie
Składniki:
- 50 dag liści aloesu drzewiastego
- 50 dag miodu wielokwiatowego lub lipowego
- 1/2 litra wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego
- sok z 1 cytryny
Winko aloesowe na zdrowie – jak zrobić?
- Liście z aloesu myjemy, osuszamy.
- Następnie zawijamy je w folię aluminiową spożywczą, wkładamy do lodówki na 7 dni. Po tym czasie usuwamy z liści kolce. Kroimy na małe kawałki. Mielimy w maszynce do mięsa lub rozcieramy w moździerzu.
- Do słoja wlewamy sok z aloesu, wino, sok z cytryny, miód. Mieszamy. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na kolejnych 5 dni.
- Następnie, lekko podgrzewamy, jeśli masa się lekko „scaliła”.
- Przecedzamy, przesączamy przez gazę lub watkę.
- Przelewamy do butelek. Szczelnie zamykamy. Opisujemy. Przechowujemy w lodówce.
-
Dawkowanie winka aloesowego dla dorosłych osób: Pijemy zawsze na 1 godz. przed jedzeniem 3 x dziennie, i tak:
a) 1- 2 tydzień po 1 łyżeczce
b) 3- 4 tydzień po 1 łyżce
c) potem przez 3- 4 tygodnie po 1 łyżeczce.
Winko pijemy przez 2- 3 miesiące.
Robimy przerwę na 2- 3 tygodnie.
Na zdrowie, smacznego 😉
Winko aloesowe – dodatkowe informacje
Podany czas jest bez czasu oczekiwania, przechowywania w lodówce.
Roślina aloesu drzewiastego musi mieć co najmniej 3 lata, aby ją można użyć do winka i miała własności lecznicze.
Przechowywanie liści w lodówce ma na celu wzrost zawartości substancji aktywnych w aloesie.
Liście obieramy nożem plastikowym, bo żelazo wpływa niekorzystnie na działanie aloesu.
Aloes nazywany jest starożytną rośliną nieśmiertelności. Już wtedy były znane własności lecznicze aloesu.
Aloes ma właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze oraz wirusobójcze.
Wykorzystuje się go do leczenia: chorób skóry, infekcji dróg moczowych i organów płciowych, pielęgnacji jamy ustnej i zębów, choroby oczu, układu oddechowego, zapalenia stawów, cukrzycy, nowotworów i chorób serca. Ma właściwości łagodzące.
Winko z aloesu wzmacnia układ odpornościowy. Polecane zwłaszcza w okresie przesilenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami
Następny przepis: Wigilijny piernik