Wigilijny piernik

Wigilijny piernik

Piernik wigilijny to nieodłączna część świątecznego stołu w wielu polskich domach. Jego korzenny, niepowtarzalny smak to rezultat połączenia miodu, przypraw korzennych i kakao. Każdy koneser słodkości doceni głębię tego smaku i aromatu. Tradycyjny piernik wigilijny to także skomplikowany przepis, który wymaga cierpliwości i precyzji. Ale efekt końcowy, w postaci pięknie dekorowanego ciasta, zdecydowanie rekompensuje włożony wysiłek. Ciepłe, świąteczne wspomnienia związane z pieczeniem i dekorowaniem piernika to dodatkowy „składnik”, który czyni to ciasto tak wyjątkowym.

Składniki:

  • Forma o wymiarach 24 cm x 24 cm
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny
  • 2 całe jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 ½ opakowania przyprawy do piernika
  • 80 g czekolady mlecznej
  • ½ szklanki śmietany 30%

Wigilijny piernik – jak zrobić?

  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sodę oraz kakao i dokładnie mieszamy.
  2. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy mikserem razem cukrem, dodajemy żółtka i przyprawę do piernika.
  3. Następnie cały czas miksując dodajemy na przemian po 2 łyżki pozostałe składniki, mąkę, margarynę, mleko i ponownie mąkę, margarynę, mleko aż do wyczerpania składników.
  4. Na koniec ciasto łączymy z powidłami mieszając delikatnie łyżką i wylewamy do formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
  5. Po upieczeniu polewamy polewą. Czekoladę rozpuszczamy i mieszamy razem ze śmietaną.
  6. Gotowe. Smacznego.

Wigilijny piernik – dodatkowe informacje

Można dodać mniej cukru a polewę zrobić z kakałem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wigilijny sos z suszonych grzybów
Następny przepis: Wigilijny mak do klusek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode