Wigilijny czerwony barszcz z grzybami

Wigilijny czerwony barszcz z grzybami

Tradycyjny, bożonarodzeniowy obiad zaczyna się zawsze od czerwonego barszczu. Ten przepis na wigilijny barszcz czerwony z grzybami wprowadzi do Twojej kuchni wszystkie aromaty bożonarodzeniowe, stanowiąc kwintesencję sezonu świątecznego. Barszcz wigilijny z grzybami, to kulinarna hybryda, która łączy pełny smaku rosół grzybowy z intensywnym sokiem z buraków. Ciepły, aromatyczny i lekko kwasowy barszcz, dostarcza przytulnego ciepła i komfortu, idealnego na chłodne, zimowe noce. To danie jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe i niskokaloryczne, a jego przygotowanie może stać się rodzinna tradycją.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości buraki
  • garść grzybów suszonych
  • 0,5 l zakwasu z buraków
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • olej rzepakowy
  • przyprawy: sól, cukier, kwasek cytrynowy
  • koncentrat barszczu czerwonego – opcjonalnie

Przepis na wigilijny czerwony barszcz z grzybami – jak zrobić?

  1. Grzyby opłukałam i namoczyłam na dwie godzinki.
    Buraki umyłam i obrałam ze skórki. Jednego buraka starłam na tarce o dużych oczkach a pozostałe pokroiłam w mniejsze kawałki. Marchew i pietruszkę obrałam i w całości włożyłam do garnka z burakami. Dodałam ziele i liść laurowy. Zalałam wodą i nastawiłam na gotowanie.
    Dodałam namoczone grzyby.
    Kiedy warzywa były już prawie miękkie dodałam zakwas buraczany i obrany z łupinek czosnek.
    Na oleju rzepakowym podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulkę i dodałam całość razem z olejem do gotującego się barszczu.
    Wyłączyłam ogień pod barszczem i zabrałam się za najtrudniejszą czynność, mianowicie doprawianie do smaku. Dlaczego najtrudniejszą? U mnie w domu barszczyk wigilijny zawsze w smaku był słodko – kwaśny. Nie można dodać za dużo kwasku ani cukru, tylko w sam raz – umiarkowanie. To taka walka z cukrem i kwaskiem 🙂
    Dobrze jest, żeby barszcz chwilę odstał i naszedł smakiem. Większe kawałki ugotowanych buraków można później wyciągnąć i pokroić na drobniejsze kawałki.
    Jeśli jest potrzeba można wspomóc się koncentratem barszczu czerwonego. Czasami tak robię, ale nie zawsze. Jeśli już dodaję to zawsze zanim dodam do barszczu podsmażoną cebulkę.

Wigilijny czerwony barszcz z grzybami – dodatkowe informacje

Najsmaczniejszy do tego barszczu jest olej rzepakowy swojskiego tłoczenia kupiony na targu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wigilijny farsz do pierogów
Następny przepis: Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode