Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków

Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków

Już niebawem tajemnicza atmosfera Świąt Bożego Narodzenia zawita do naszych domów, a razem z nią tradycyjne, rodzinne przysmaki. Jednym z nich jest bez wątpienia barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków. Ten tradycyjny, polski przepis zasługuje na szczególne miejsce na wigilijnym stole. Głęboka czerwień, delikatnie osadzająca się na brzegach talerza, przyciąga wzrok każdego obecnego przy stole. Kiedy barszcz wigilijny z pieczonych buraków znajduje się na wigilijnym stole, możemy być pewni, że przygotowaliśmy wyjątkowy posiłek, który umili wieczór nie tylko ciału, ale i duszy.

Składniki:

  • 1 kilogram czerwonych buraków
  • kilka kawałków folii aluminiowej
  • 4 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 szklanki zakwasu
  • 8 szklanek wody
  • sól i pieprz do smaku

Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków – jak zrobić?

  1. Buraki myjemy i owijamy folią aluminiową. Układamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej to zrobić przy okazji pieczenia ciast lub mięs – oszczędzimy energię ;)) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
    Upieczone ostrożnie wyciągamy z folii i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  2. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy i wrzucamy do garnka, dodajemy pora, przypaloną cebulę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem (rosołu nie mieszamy, dzięki temu będzie klarowny) na niewielkim ogniu przez dwie – trzy godziny.
  3. Upieczone buraki obieramy ze skórki, trzemy na tarce o grubych oczkach.
  4. Wywar przecedzamy, warzywa odkładamy (na przykład do sałatki klasycznej), dodajemy buraki oraz zakwas. Gotujemy 10 – 15 minut nie doprowadzając do wrzenia, doprawiamy solą oraz pieprzem. Odcedzony podajemy z pasztecikami.

Porady – dodatkowe informacje

Można dodatkowo wrzucić kilka suszonych grzybów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wigilijny czerwony barszcz z grzybami
Następny przepis: Wigilijne uszka z grzybami i kapustą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode