Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków
Już niebawem tajemnicza atmosfera Świąt Bożego Narodzenia zawita do naszych domów, a razem z nią tradycyjne, rodzinne przysmaki. Jednym z nich jest bez wątpienia barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków. Ten tradycyjny, polski przepis zasługuje na szczególne miejsce na wigilijnym stole. Głęboka czerwień, delikatnie osadzająca się na brzegach talerza, przyciąga wzrok każdego obecnego przy stole. Kiedy barszcz wigilijny z pieczonych buraków znajduje się na wigilijnym stole, możemy być pewni, że przygotowaliśmy wyjątkowy posiłek, który umili wieczór nie tylko ciału, ale i duszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram czerwonych buraków
- kilka kawałków folii aluminiowej
- 4 marchewki
- 1/4 selera
- 1 por
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 szklanki zakwasu
- 8 szklanek wody
- sól i pieprz do smaku
Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków – jak zrobić?
- Buraki myjemy i owijamy folią aluminiową. Układamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej to zrobić przy okazji pieczenia ciast lub mięs – oszczędzimy energię ;)) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Upieczone ostrożnie wyciągamy z folii i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. - Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy i wrzucamy do garnka, dodajemy pora, przypaloną cebulę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem (rosołu nie mieszamy, dzięki temu będzie klarowny) na niewielkim ogniu przez dwie – trzy godziny.
- Upieczone buraki obieramy ze skórki, trzemy na tarce o grubych oczkach.
- Wywar przecedzamy, warzywa odkładamy (na przykład do sałatki klasycznej), dodajemy buraki oraz zakwas. Gotujemy 10 – 15 minut nie doprowadzając do wrzenia, doprawiamy solą oraz pieprzem. Odcedzony podajemy z pasztecikami.
Porady – dodatkowe informacje
Można dodatkowo wrzucić kilka suszonych grzybów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wigilijny czerwony barszcz z grzybami
Następny przepis: Wigilijne uszka z grzybami i kapustą