Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie
Pragniemy zaprezentować przepis na wigilijny barszcz czerwony na zakwasie, który z łatwością zaskoczy swoim smakiem nawet najbardziej wymagających smakoszy. Z pewnością nie jest to typowy barszczyk wigilijny, bo nasz przepis zawiera dodatek jabłek, które wprowadzają niepowtarzalnie słodko-kwasowy posmak do tradycyjnej postnej potrawy. Wykorzystanie zakwasu gwarantuje nie tylko odpowiednią kwaskowatość, ale również głębokość smaku, która z pewnością zostanie doceniona przy wigilijnym stole. To wyjątkowe połączenie tradycji z nutą nowoczesności jest propozycją dla osób, które cenią sobie domowy, starannie przyrządzony barszcz czerwony.
admin
Składniki:
- 1 kilogram czerwonych buraków
- 3 litry wywaru warzywnego
- 5 ząbków czosnku
- 3-4 suszone grzyby
- 1 jabłko winne
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- majeranek
- sól, pieprz
- cukier
- 1 litr zakwasu z buraków
- Buraki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, wlewamy bulion warzywny, dodajemy grzyby suszone, ziele angielskie, listek laurowy, gotujemy na małym ogniu do miękkości buraków.
- Dodajemy zakwas, obrane i pokrojone ząbki czosnku, jabłka pokrojone w ósemki.
- Barszcz podgrzewamy przez kilka minut, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem i majerankiem.
- Barszcz pozostawiamy na noc, następnego dnia przecedzamy.
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie – jak zrobić?
xxxx – dodatkowe informacje
Dodatek zakwasu sprawia że barszcz czerwony wigilijny z jabłkami ma bardzo ładny kolor i doskonały smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wigilijny czerwony barszcz z grzybami
Następny przepis: Wigilijne uszka z grzybami i kapustą