Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Pragniemy zaprezentować przepis na wigilijny barszcz czerwony na zakwasie, który z łatwością zaskoczy swoim smakiem nawet najbardziej wymagających smakoszy. Z pewnością nie jest to typowy barszczyk wigilijny, bo nasz przepis zawiera dodatek jabłek, które wprowadzają niepowtarzalnie słodko-kwasowy posmak do tradycyjnej postnej potrawy. Wykorzystanie zakwasu gwarantuje nie tylko odpowiednią kwaskowatość, ale również głębokość smaku, która z pewnością zostanie doceniona przy wigilijnym stole. To wyjątkowe połączenie tradycji z nutą nowoczesności jest propozycją dla osób, które cenią sobie domowy, starannie przyrządzony barszcz czerwony.

Składniki:

  • 1 kilogram czerwonych buraków
  • 3 litry wywaru warzywnego
  • 5 ząbków czosnku
  • 3-4 suszone grzyby
  • 1 jabłko winne
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 1 litr zakwasu z buraków
  1. Buraki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, wlewamy bulion warzywny, dodajemy grzyby suszone, ziele angielskie, listek laurowy, gotujemy na małym ogniu do miękkości buraków.
  2. Dodajemy zakwas, obrane i pokrojone ząbki czosnku, jabłka pokrojone w ósemki.
  3. Barszcz podgrzewamy przez kilka minut, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem i majerankiem.
  4. Barszcz pozostawiamy na noc, następnego dnia przecedzamy.

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie – jak zrobić?

xxxx – dodatkowe informacje

Dodatek zakwasu sprawia że barszcz czerwony wigilijny z jabłkami ma bardzo ładny kolor i doskonały smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wigilijny czerwony barszcz z grzybami
Następny przepis: Wigilijne uszka z grzybami i kapustą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode