WIGILIJNE ŚLEDZIE W OLEJU
Wszyscy jesteśmy zgodni, że wigilijny stół bez śledzi w oleju byłby niepełny. Ten tradycyjny przepis może przechwycić esencję wigilijnych emocji i zamienić je na smakowite danie. Świeże, delikatnie przyprawione śledzie, zanurzone w oliwie z dodatkiem intrygujących aromatów, to receptura na doskonały początek świątecznego wieczoru. Ten przepis jest niezwykle prosty do przygotowania, a jego unikalny smak zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Zapraszamy do odkrycia magii wigilijnych śledzi w oleju. Bez względu na to, czy jest to wymóg tradycji, czy po prostu próba czegoś nowego, śledzie w oleju na wigilię zawsze będą strzałem w dziesiątkę.
admin
Składniki:
- 2 płaty solonych śledzi bez skóry
- 1 duża cebula biała lub czerwona
- olej
Wigilijne śledzie w oleju – jak zrobić?
- Śledzie moczymy w wodzie, żeby nie były tak słone. Po godzinie wodę zmieniamy, śledzie odciskamy, moczymy jeszcze raz. Na kolejną godzinę.
- Płaty kroimy na mniejsze kawałeczki. Układamy do salaterki, zalewamy olejem. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę.
- Mieszamy delikatnie, ale dokładnie, żeby cała cebula była zakryta olejem. Odstawiamy do lodówki, żeby cebula przegryzła się z rybą.
WIGILIJNE ŚLEDZIE W OLEJU – dodatkowe informacje
U mnie śledzie w oleju na wigilię podaje się z gotowanymi ziemniakami. Pycha!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka czekoladowa
Następny przepis: POSTNE GOŁĄBKI Z GRZYBAMI LEŚNYMI