Wigilijne kluski z makiem

Wigilijne kluski z makiem

Wigilijne kluski z makiem to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich potraw serwowanych na wieczerzę wigilijną. To danie, w które zawinięte są smaki i wspomnienia. Słodkawy smak klusek doskonale komponuje się z chrupiącym makiem z puszki, dając kontekst dla bożonarodzeniowego stołu pełnego świątecznych smaków. Choć tradycyjnie mak był mielony w domach na specjalnym żarnowie, dzisiaj za sprawą puszek z makiem z łatwością zastosujemy go w naszej kuchni. Czymże byłaby Wigilia bez tych magicznych klusek, które przypominają nam o rodzinnej atmosferze oraz dawnych, domowych tradycjach?

Składniki:

  • 1/2 kg makaronu
  • 1 puszka masy makowej (używam firmy Helio)
  • aromat migdałowy
  • 2-2.5 szkl. kandyzowanych i suszonych owoców (jabłka, żurawina, śliwki, rodzynki, ananas itd)
  • miód płynny (ilość zależna od preferencji)

Wigilijne kluski z makiem – jak zrobić?

  1. Makaron gotujemy. Dobrze studzimy.
  2. Dodajemy resztę składników i dopiero mieszamy aby makaron za bardzo nie uległ poszarpaniu itp.
  3. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Wigilijne kluski z makiem – dodatkowe informacje

Makaron z makiem przygotowujemy w przeddzień Wigilii, bo na drugi dzień jest najlepszy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wigilijna zupa grzybowa
Następny przepis: Wigilijna sałatka śledziowa z czarną rzepą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode