Wigilijne kluski z makiem
Wigilijne kluski z makiem to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich potraw serwowanych na wieczerzę wigilijną. To danie, w które zawinięte są smaki i wspomnienia. Słodkawy smak klusek doskonale komponuje się z chrupiącym makiem z puszki, dając kontekst dla bożonarodzeniowego stołu pełnego świątecznych smaków. Choć tradycyjnie mak był mielony w domach na specjalnym żarnowie, dzisiaj za sprawą puszek z makiem z łatwością zastosujemy go w naszej kuchni. Czymże byłaby Wigilia bez tych magicznych klusek, które przypominają nam o rodzinnej atmosferze oraz dawnych, domowych tradycjach?
Atelier Marketingu
Składniki:
- 1/2 kg makaronu
- 1 puszka masy makowej (używam firmy Helio)
- aromat migdałowy
- 2-2.5 szkl. kandyzowanych i suszonych owoców (jabłka, żurawina, śliwki, rodzynki, ananas itd)
- miód płynny (ilość zależna od preferencji)
Wigilijne kluski z makiem – jak zrobić?
- Makaron gotujemy. Dobrze studzimy.
- Dodajemy resztę składników i dopiero mieszamy aby makaron za bardzo nie uległ poszarpaniu itp.
- Odstawiamy w chłodne miejsce.
Wigilijne kluski z makiem – dodatkowe informacje
Makaron z makiem przygotowujemy w przeddzień Wigilii, bo na drugi dzień jest najlepszy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wigilijna zupa grzybowa
Następny przepis: Wigilijna sałatka śledziowa z czarną rzepą