Wigilijna zupa rybna z karpia
Tradycyjna, wigilijna zupa rybna z karpia, to danie, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika ryb. Jej wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że każda Wigilia staje się jeszcze bardziej wyjątkowa. Przepisy na zupę rybną z karpia są różne, jednak ten, który prezentujemy, jest sprawdzony i powtarzany z pokolenia na pokolenie. To także świetne rozwiązanie, by zużyć wszystkie części ryby – zupę można bowiem przyrządzić z łbów karpia, a także z samej głowy. Zupa rybna z karpia to kwestia smaku każdej wigilijnej kolacji. Niezwykła, pełna subtelnego smaku i niezapomnianego aromatu.
admin
Składniki:
- 1 karp oczyszczony i pokrojony
- 3 litry wody
- włoszczyzna (seler, por, pietruszka, marchewki, cebula)
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól i pieprz
- koperek lub pietruszka
Wigilijna zupa rybna z karpia – jak zrobić?
-
1.
Włoszczyznę myjemy, obieramy i wkładamy do garnka z wodą. Dodaję sól i pieprz do smaku. Gotujemy do miękkości. -
2.
Po ugotowaniu włoszczyzny wywar przecedź. -
3.
Do wywaru dodajemy kawałki pokrojonego i oczyszczonego karpia. Gotujemy na wolnym ogniu około 20-30 minut. Po ugotowaniu przecedzamy wywar. -
4.
Marchew, seler i por ścieramy na tarce o dużych oczkach. -
5.
Starte warzywa dodajemy do czystego wywaru rybnego. -
6.
Zupę zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką. -
7.
Kawałki karpia obieramy z ości. -
8.
Dodajemy obrane mięso ryby oraz zieleninę do zupy. Już nie gotujemy, ale doprawiamy do smaku. -
9.
Najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy smaki się przegryzą.
Porady – dodatkowe informacje
Można użyć dowolnej ryby.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wigilijne krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami
Następny przepis: Wigilijna zupa grzybowa