Wigilijna zupa rybna z karpia

Wigilijna zupa rybna z karpia

Tradycyjna, wigilijna zupa rybna z karpia, to danie, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika ryb. Jej wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że każda Wigilia staje się jeszcze bardziej wyjątkowa. Przepisy na zupę rybną z karpia są różne, jednak ten, który prezentujemy, jest sprawdzony i powtarzany z pokolenia na pokolenie. To także świetne rozwiązanie, by zużyć wszystkie części ryby – zupę można bowiem przyrządzić z łbów karpia, a także z samej głowy. Zupa rybna z karpia to kwestia smaku każdej wigilijnej kolacji. Niezwykła, pełna subtelnego smaku i niezapomnianego aromatu.

Składniki:

  • 1 karp oczyszczony i pokrojony
  • 3 litry wody
  • włoszczyzna (seler, por, pietruszka, marchewki, cebula)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól i pieprz
  • koperek lub pietruszka

Wigilijna zupa rybna z karpia – jak zrobić?

  1. wywar 1.
    Włoszczyznę myjemy, obieramy i wkładamy do garnka z wodą. Dodaję sól i pieprz do smaku. Gotujemy do miękkości.
  2. włoszczyzna 2.
    Po ugotowaniu włoszczyzny wywar przecedź.
  3. karp 3.
    Do wywaru dodajemy kawałki pokrojonego i oczyszczonego karpia. Gotujemy na wolnym ogniu około 20-30 minut. Po ugotowaniu przecedzamy wywar.
  4. warzywa 4.
    Marchew, seler i por ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  5. wywar 5.
    Starte warzywa dodajemy do czystego wywaru rybnego.
  6. zupa 6.
    Zupę zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką.
  7. karp 7.
    Kawałki karpia obieramy z ości.
  8. zupa 8.
    Dodajemy obrane mięso ryby oraz zieleninę do zupy. Już nie gotujemy, ale doprawiamy do smaku.
  9. zupa rybna 9.
    Najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy smaki się przegryzą.

Porady – dodatkowe informacje

Można użyć dowolnej ryby.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wigilijne krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami
Następny przepis: Wigilijna zupa grzybowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode