Wieprzowina w sosie tajskim z warzywami

Wieprzowina w sosie tajskim z warzywami

Zachęcamy do zapoznania się z niesamowitym przepisem na orientalną wieprzowinę w sosie tajskim z warzywami. To wyjątkowe danie, łączące w sobie intensywne smaki kuchni tajskiej, stanie się prawdziwym powodem do dumy dla każdego domowego kucharza. Rozgrzewające przyprawy, soczysta wieprzowina oraz mnóstwo świeżych warzyw sprawiają, że wieprzowina po tajsku jest prawdziwie rozkoszna. Jeżeli uwielbiasz egzotyczne smaki, ten przepis na wieprzowinę po tajlandzku jest dla Ciebie. Dzięki niemu wyczarujesz na swoim stole prawdziwe orientalne danie z dalekiej Tajlandii. Wieprzowina po tajsku to propozycja dla wszyskich, którzy chcą przełamać kulinarną rutynę.

Składniki:

  • 400 gramów szynki wieprzowej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 bakłażan
  • 3 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora – biała część
  • 1/4 główki kapusty włoskiej
  • 1 garść suszonych grzybów mun
  • 1 torebka fix w stylu tajskim, np. TaoTao
  • olej do smażenia

Wieprzowina w sosie tajskim z warzywami – jak zrobić?

  1. Mięso zamarynuj w sosie sojowym, zostaw w lodówce na noc. Następnego dnia wyjmij, osusz i pokrój w dosyć cienkie plastry.
  2. Bakłażana pokrój w słupki i lekko posól, zostaw na 15 minut, by się spocił, potem go osusz.
  3. Marchewkę i seler obierz, razem z porem pokrój w słupki, warzywa powinny być jednakowej grubości. Grzyby mun namocz na 15 minut we wrzątku. Kapustę poszatkuj.
  4. Na patelnię wlej olej i rozgrzej, przesmaż krótko męso z każdej strony. Dodaj marchewkę, seler i pora, przesmaż razem. Potem dołóż kapustę, bakłażana i grzyby. Smaż chwilkę.
  5. Fix wymieszaj z wodą wg wskazówek na opakowaniu. Wlej na patelnię do warzyw i mięsa. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękkną a sos zgęstnieje.

Wieprzowina w sosie tajskim z warzywami – dodatkowe informacje

Do sosu pasuje ryż lub makaron chiński lub ryżowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz wieprzowy z marchewką
Następny przepis: Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode