Wielkopolskie szare kluchy z okrasą

Wielkopolskie szare kluchy z okrasą

Posmakujcie tradycji z serca Wielkopolski! Żadna gościnna polska kuchnia nie obejdzie się bez znanych na całym świecie klusków. Tym razem polecamy regionalne szare kluchy, które charakteryzują się swoją autentyczną szarością, wydobywaną z ziemniaków. Dodatkowo, połączone są one z mieszanką wieprzowej łopatki i cebuli, tworząc zaskakująco zasycające danie. Wielkopolskie szare kluchy są doskonałym przykładem komfortowego, domowego jedzenia, które wzbudza gimnastykę kubków smakowych nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przygotowuję Wam dziś ten prosty, ale jednocześnie spektakularny przepis na szare kluchy z okrasą, które z pewnością pokochacie.

Składniki:

  • 3 kilogramy mączystych ziemniaków
  • około 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 jajka
  • sól
  • 500 gramów wędzonego boczku
  • 2 białe cebule
  • 1 kilogram kiszonej kapusty
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • łyżka masła klarowanego
  • biała cebula
  • łyżka mąki

Wielkopolskie szare kluchy z okrasą – jak zrobić?

  1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć nadmiar soku do miski lub pozostawić na sicie z małymi oczkami do odsączenia. Sok, który powstał z tarcia ziemniaków zostawić na chwilę do ustania, odlać i zebrać pozostałą na dnie skrobię. Dodać do ziemniaków. Do startych ziemniaków dodać jajka i mąki oraz sól. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli nie jest należy dodać jeszcze nieco maki.
  2. Zagotować w dużym garnku osolona wodę. Na gotująca się wodę zmoczoną łyżką wkładać kluski. Zamieszać i gotować kilka minut od wypłynięcia.
  3. Boczek posiekać w drobną kostkę i wytopić na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia dodać posiekane w małą kostkę cebule.
  4. W garnku roztopić masło klarowane i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać łyżkę mąki tworząc zasmażkę, a następnie kiszoną kapustę. Podlać niewielką ilością wody (tak by kapusta była niemal przykryta) oraz dołożyć 2-3 listki laurowe oraz kilka kulek ziela angielskiego. Gotować około 15 minut.

Kluski serwować polane skwarkami z tłuszczem w towarzystwie kapusty kiszonej.

Słowa kluczowe: okrasa łamie przepisy łopatka wieprzowa, szare kluski okrasy, szare kluski okrasa, kluchy na pyrach przepis, kluski na pyrach, zapiekanka ziemniaczana okrasy, zapiekanka ziemniaczana okrasa, szare kluchy z kapustą po poznańsku, szare kluchy przepis, kluchy na pyrach, szare kluchy, szare kluski

Wielkopolskie szare kluchy z okrasą – dodatkowe informacje

Ziemniaki można „zetrzeć” w sokowirówce. Ułatwi nam to etap tarcia i jednocześnie odsączy dużą cześć wody z ziemniaków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wieprzowe kotlety mielone
Następny przepis: Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode