Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem
Mazurek Wielkanocny z kajmakiem i dżemem to klasyka na świątecznym stole. Połączenie kruchego ciasta, słodkiego, aksamitnego kajmaku oraz owocowego dżemu, tworzy niepowtarzalny smak, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Nasz przepis na mazurek kajmakowy z powidłami jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych, dzięki czemu każdy może go przygotować. Ten dominujący na Wielkanoc deser, jest znakomicie uzupełniony przez dodatkowe składniki jak orzechy, bakalie czy czekolada. Ciesz się z nami radosnym świętowaniem przygotowując mazurek z kajmakiem i powidłami!
admin
Składniki:
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej
- pół szklanki cukru pudru
- 20 dag masła lub margaryny
- 3 żółtka
- Dodatkowo:
- 20 dag masy krówkowej kajmak
- 8 łyżeczek dżemu wiśniowego
- jadalne kwiaty (u mnie bratki)
- kolorowe jajeczka (u mnie czekoladowe w cukrowej polewie)
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem – jak zrobić?
- Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałek, wałkujemy i foremkami w wielkanocnych kształtach wycinamy ciasteczka.
- Wykrojone ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Spód: Pozostałe ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenna i wykładamy do formy o wymiarach około 21 cm x 30 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
- Pieczenie: Następnie ciasteczka i spód do mazurka pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka są cieniutkie to tak 10-15 minut, a spód grubszy to tak 25-30 minut. Studzimy.
- Dekoracja: Spód mazurka smarujemy kajmakiem, następnie dekorujemy według uznania dżemem, jajeczkami, ciasteczkami i bratkami.
- Podanie: Tak wykonany mazurek jest gotowy do podania. Smacznego życzę.
Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Mazurek można pokroić na około 8 porcji. Foremka do pieczenia mazurka o wymiarach około 21 cm x 30 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wielkanocny sos tatarski
Następny przepis: Wielkanocny keks z polewą czekoladową