Wielkanocna babka herbaciana

Wielkanocna babka herbaciana

Wielkanocna Babka Herbaciana to niezwykły wypiek, który łączy klasykę babki i wykwintność dobrego herbatnika. Ten oryginalny przepis to wynik eksperymentów z tradycyjnymi postnymi potrawami, gdzie chleb i ciasto są ściśle powiązane. Składniki jak herbata, złociste żółtka, lekko orzeźwiający sok z cytryny i subtelna wanilia tworzą niepowtarzalny smak, który jest delikatny, lekko aromatyczny i niezwykle satysfakcjonujący. Wielkanocna babka herbaciana to rodzaj deseru, który nie tylko ucieszy podniebienia, ale przede wszystkim jest hołdem dla tradycji i innowacji. Przygotowana z miłością i cierpliwością, babka herbaciana będzie idealnym dodatkiem do świątecznego stołu.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki rodzynek
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 saszetki herbaty Earl Grey
  • Dodatkowo:
  • masło lub margaryny do posmarowania foremki
  • bułka tarta do oprószenia foremki

Wielkanocna babka herbaciana – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto: Zaczynamy od zaparzenia mocnej herbaty. Saszetki herbaty zalewamy gorącą wodą i parzymy. Herbatę studzimy, dopiero z letniej wyjmujemy saszetki dokładnie je odciskając. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowy na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia na przemian wlewając letnią herbatę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.
  2. 2.
    Do pieczenia: Babkę na formę smarujemy cieniutko masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto.
  3. 3.
    Pieczenie: Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia i suchego patyczka przez około 50 minut. Upieczoną studzimy i wyjmujemy z formy.
  4. 4.
    Podanie: Gotową babkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Wielkanocna babka herbaciana – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Babkę można pokroić na około 12 kawałków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wielkanocna pieczeń z jajkiem
Następny przepis: Wielkanocna babka kajmakowa z lukrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode