Węgierskie naleśniki

Węgierskie naleśniki

Zapraszamy do odkrycia smaku prawdziwych węgierskich naleśników. To doskonałe połączenie tradycyjnych składników, które fantastycznie podkreślają wielowymiarowość lokalnej kuchni. Niebanalne smaki, które zachwycają swoją pełnią i intensywnością, wprost nie dają się zapomnieć. Węgierskie naleśniki, to danie, które z powodzeniem podaje się zarówno na słono, jak i na słodko. Idealne na śniadanie, desery lub jako wykwintna przekąska na specjalne okazje. To prosty i szybki sposób na upieczenie czegoś, co z pewnością zasmakuje każdemu. Nie czekaj, zanurz się w kulinarny świat Węgier i odkryj sekrety tamtejszej kuchni!

Składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 250 g mąki
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • trochę soli
  • ulubione zioła
  • łyżeczka papryki w proszku
  • dwa jajka
  • olej do smażenia
  • ORAZ:
  • podwójna pierś kurczaka
  • 300 g sera żółtego
  • słoik sosu węgierskiego

Węgierskie naleśniki – jak zrobić?

  1. Z podanych składników zrobić ciasto o konsystencji śmietany i usmażyć cienkie naleśniki.
  2. Pierś kurczaka pokroić na cienkie słupki i podsmażyć na patelni.
  3. Na każdy naleśnik nałożyć porcję mięsa i sosu, zawinąć naleśniki.
  4. Naleśniki ułożyć na blasze i piec około 25 minut w 200 stopniach.
  5. Na ostatnie pięć minut dodać starty ser, którym obficie posypać naleśniki. Wyjąć całość z piekarnika, gdy ser się roztopi.

Węgierskie naleśniki – dodatkowe informacje

Jeżeli zostanie nam trochę sosu, możemy na sam koniec posmarować nim z wierzchu już gotowe naleśniki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Weihnachtskekse
Następny przepis: węgierskie knedle z białego sera..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode