Węgierskie naleśniki
Zapraszamy do odkrycia smaku prawdziwych węgierskich naleśników. To doskonałe połączenie tradycyjnych składników, które fantastycznie podkreślają wielowymiarowość lokalnej kuchni. Niebanalne smaki, które zachwycają swoją pełnią i intensywnością, wprost nie dają się zapomnieć. Węgierskie naleśniki, to danie, które z powodzeniem podaje się zarówno na słono, jak i na słodko. Idealne na śniadanie, desery lub jako wykwintna przekąska na specjalne okazje. To prosty i szybki sposób na upieczenie czegoś, co z pewnością zasmakuje każdemu. Nie czekaj, zanurz się w kulinarny świat Węgier i odkryj sekrety tamtejszej kuchni!
admin
Składniki:
- CIASTO NALEŚNIKOWE:
- 250 g mąki
- szklanka mleka
- szklanka wody
- trochę soli
- ulubione zioła
- łyżeczka papryki w proszku
- dwa jajka
- olej do smażenia
- ORAZ:
- podwójna pierś kurczaka
- 300 g sera żółtego
- słoik sosu węgierskiego
Węgierskie naleśniki – jak zrobić?
- Z podanych składników zrobić ciasto o konsystencji śmietany i usmażyć cienkie naleśniki.
- Pierś kurczaka pokroić na cienkie słupki i podsmażyć na patelni.
- Na każdy naleśnik nałożyć porcję mięsa i sosu, zawinąć naleśniki.
- Naleśniki ułożyć na blasze i piec około 25 minut w 200 stopniach.
- Na ostatnie pięć minut dodać starty ser, którym obficie posypać naleśniki. Wyjąć całość z piekarnika, gdy ser się roztopi.
Węgierskie naleśniki – dodatkowe informacje
Jeżeli zostanie nam trochę sosu, możemy na sam koniec posmarować nim z wierzchu już gotowe naleśniki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Weihnachtskekse
Następny przepis: węgierskie knedle z białego sera..