Wegetariański placek ziemniaczany z warzywami
Przepis na wegetariański placek ziemniaczany z warzywami to doskonała opcja dla osób, które cenią sobie proste, smaczne i zdrowe posiłki. Zdrowe, pełne błonnika warzywa oraz ziemniaki to podstawa tego dania. To świetna alternatywa dla mięsnych placków, która zadowolę zarówno osoby na diecie wegetariańskiej, jak i miłośników warzyw. Warto dodać, że jest to przepis bardzo uniwersalny – można do niego wykorzystać praktycznie każde warzywa, które aktualnie mamy w lodówce, co sprawia, że jest to doskonała propozycja na wykorzystanie resztek. Placki wegetariańskie stanowią zarówno świetny pomysł na obiad, jak i na pyszną przekąskę.
admin
Składniki:
- Placki ziemniaczane:
- 4 ziemniaki
- łyżka mąki
- łyżeczka śmietany 18%
- jajko
- pieprz
- sól
- Nadzienie:
- 4 pieczarki
- cebula
- kawałek papryki zielonej i czerwonej
- ser żółty gouda
- przyprawa do pizzy
- Dodatkowo:
- olej do smażenia
Wegetariański placek ziemniaczany z warzywami – jak zrobić?
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy śmietanę, mąkę, jajko oraz przyprawy
- Cebulę smażymy na 2 łyżkach oleju, dodajemy pokrojone pieczarki oraz papryki, posypujemy delikatnie przyprawą do pizzy
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placka
- Placka przewracamy na drugą stronę i kładziemy nadzienie, cały czas smażymy na małym ogniu, siekamy nożem ser żółty i smażymy aż ser się rozpuści
xxxx – dodatkowe informacje
Placki wegetariańskie ziemniaczane z warzywami podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wegański ser z ziemniaka
Następny przepis: wegański tort Shrek