Wegańskie muffinki z cukinią i kawałkami czekolady
Choć zdrowe, restrykcyjne diety mogą wydawać się wyzwanie dla kubków smakowych, ten wegański przepis na muffinki czekoladowe z kawałkami cukinii na pewno zachwyci. To ekologiczna, wolna od produktów pochodzenia zwierzęcego alternatywa dla tradycyjnego ciastka – idealna zarówno dla wegan, jak i dla tych, którzy po prostu szukają zdrowszych opcji słodkości. Cukinia dodaje wilgotności, a czekolada – klasycznego smaku. Wegańskie muffinki z cukinią i kawałkami czekolady to idealny sposób na zadbanie o dietę i jednocześnie cieszyć się pysznym deserem. Bez wątpienia, dla każdego wielbiciela czekolady, te muffinki to prawdziwa gratka.
admin
Składniki:
- 60 g oleju kokosowego lub roślinnego
- 8 łyżek syropu klonowego lub daktylowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 150 g cukinii startej na tarce
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- szczypta soli
- 150 g dowolnego mleka roślinnego
- 150 g mielonych orzechów włoskich
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g czekolady rozdrobionej
Wegańskie muffinki z cukinią i kawałkami czekolady – jak zrobić?
- Rozpuść olej kokosowy w misce na wodnej banie. Dodaj syrop, ocet, sól, cukinie, cynamon, mleko i mielone orzechy. Dokładnie wymieszaj. Przesiej przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszaj. Możesz dodać trochę mleka, jeśli masa będzie zbyt gesta. Dosyp rozdrobioną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Włóż ciasto do otworów formy do pieczenia babeczek. Wstaw babeczki do rozgrzanego piekarnika (180°C) do pieczenia na 20-25 minut, aż babeczki zrobią się złocistobrązowe.
Wegańskie muffinki z cukinią i kawałkami czekolady – dodatkowe informacje
Cukinii przed starciem nie trzeba obierać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: WEGAŃSKIE LODY BANANOWO-ORZECHOWE
Następny przepis: Wegańskie racuchy z jabłkami