Wegańskie ciasto z dynią, bananami i rodzynkami

Wegańskie ciasto z dynią, bananami i rodzynkami

Czy szukasz idealnego, jesiennej deseru, który jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy i wegański? Przygotuj nasze wegańskie ciasto z dynią, bananami i rodzynkami. To połączenie słodkiej dyni, dojrzałych bananów i aromatycznych rodzynków, zamknięte w puszystym cieście, to prawdziwa uczyta dla kubków smakowych. To ciasto, dzięki swojej domowej, niebiańskiej kombinacji składników, jest idealne na wszystkie jesienne uroczystości lub po prostu do popołudniowej kawy. Dodatkowo, przygotowanie jest proste i nie wymaga specjalistycznych umiejętności cukierniczych. Spróbuj i przekonaj się, jak pyszne może być wegańskie ciasto z dyni!

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 80 ml oleju ryżowego
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki rodzynek

Wegańskie ciasto z dynią, bananami i rodzynkami – jak zrobić?

  1. Puree z dyni oraz banany rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przekładamy do małej keksówki (26/12 centymetrów) wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 40 minut.

Wegańskie ciasto z dynią, bananami i rodzynkami – dodatkowe informacje

Do ciasta możemy dodać inne ziarna, takie jak słonecznik i siemię, oraz inne suszone owoce, na przykład śliwki, żurawinę czy figi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wegańskie ciasto bananowe z żurawiną
Następny przepis: WEGAŃSKIE LODY BANANOWO-ORZECHOWE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode