Wegańskie batat curry z ciecierzycą
Odkryj potęgę kuszących smaków z przepisu na Wegańskie batat curry z ciecierzycą. Ten niezwykle aromatyczny, pełen kolorów i smaków daniem, to prawdziwa gratka dla miłośników kuchni wegańskiej. Połączenie delikatnego batatu z pikantnym curry i sycącą ciecierzycą tworzy niepowtarzalne połączenie, które rozgrzeje Cię od środka, dostarczając przy tym mnóstwo niezbędnych dla zdrowia składników. Idealny na ciepły obiad lub kolację, doda energii i zaspokoi głód. Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy po prostu poszukujesz nowych, apetycznych przepisów – to danie na pewno Cię zadowoli! Nie czekaj dłużej, spróbuj wegańskiego batat curry z ciecierzycą.
admin
Składniki:
- 400 g odsączonej, ugotowanej ciecierzycy (np. ze słoika)
- 1 batat, około 300 g
- 1 sztuka żółtej papryki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml mleka kokosowego
- 125 ml bulionu warzywnego
- 10 g przyprawy curry
- papryka ostra
- papryka słodka
- papryka wędzona
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
- świeża kolendra
- ryż basmati
Wegańskie batat curry z ciecierzycą – jak zrobić?
- Obranego batata kroimy na małą kostkę, a paprykę w paski.
- Drobno siekamy cebulę i szklimy ją na rozgrzanym oleju kokosowym na głębokiej patelni lub w garnku.
- Dodajemy paprykę, batata, ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę curry.
- Zalewamy mlekiem kokosowym, bulionem i obficie doprawiamy paprykami, solą i pieprzem.
- Gotujemy do miękkości, około 25-30 minut. Podajemy z ryżem basmati, kolendrą i świeżo zmielonym pieprzem.
Słowa kluczowe: bataty, przepisy, wegańskie
Wegańskie batat curry z ciecierzycą – dodatkowe informacje
Danie można przygotować w wersji mięsnej z piersią kurczaka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wegański sernik z orzechów nerkowca na daktylowym spodzie
Następny przepis: Wegańskie ciasto bananowe z żurawiną