Wegański sernik z orzechów nerkowca na daktylowym spodzie
Nie ma nic lepszego niż odżywcze, domowe ciasto bez składników odzwierzęcych. Wegański sernik z orzechów nerkowca na daktylowym spodzie to pyszna alternatywa dla klasycznego deseru. Jego zwiewne wnętrze składa się z orzechów nerkowca, które stanowią doskonałe źródło zdrowych tłuszczy, białka i błonnika. Spód z daktyli dodaje niepowtarzalnej słodyczy oraz zapewnia dodatkowe dobrodziejstwo w postaci błonnika. Weganie, osoby na diecie bezglutenowej i wszystkie osoby, które pragną spróbować czegoś wyjątkowego, z pewnością pokochają ten przepis. To absolutnie wegański, zdrowy sposób na wypełnienie słodko-gorzką lukę w codziennej diecie.
admin
Składniki:
- Tortownica o średnicy 16 cm
- Spód:
- 200g daktyli
- 200g mąki z orzechów nerkowca (*)
- Masa:
- 200g orzechów nerkowca
- 150 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
- 3 łyżki syropu z agawy (lub innego słodzidła)
- 3 łyżki soku z cytryny
Wegański sernik z orzechów nerkowca na daktylowym spodzie – jak zrobić?
-
Orzechy nerkowca zalać wodą i odstawić na całą noc.
Przygotować spód.
Daktyle wymoczyć w wodzie, dokładnie odcedzić i zblendować z mąką z orzechów nerkowca, a następnie wklepać w dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Przygotować masę.
Nerkowce zblendować z resztą składników na gładką i jednolitą konsystencję.
Masę przełożyć na daktylowo-orzechowy spód.
Całość wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc.
Wegański sernik z orzechów nerkowca na daktylowym spodzie – dodatkowe informacje
(*) Zamiast mąki możecie zmielić orzechy nerkowca.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wegetariański placek ziemniaczany z warzywami
Następny przepis: Wegańskie batat curry z ciecierzycą