Wegański sernik z orzechów nerkowca na daktylowym spodzie

Wegański sernik z orzechów nerkowca na daktylowym spodzie

Nie ma nic lepszego niż odżywcze, domowe ciasto bez składników odzwierzęcych. Wegański sernik z orzechów nerkowca na daktylowym spodzie to pyszna alternatywa dla klasycznego deseru. Jego zwiewne wnętrze składa się z orzechów nerkowca, które stanowią doskonałe źródło zdrowych tłuszczy, białka i błonnika. Spód z daktyli dodaje niepowtarzalnej słodyczy oraz zapewnia dodatkowe dobrodziejstwo w postaci błonnika. Weganie, osoby na diecie bezglutenowej i wszystkie osoby, które pragną spróbować czegoś wyjątkowego, z pewnością pokochają ten przepis. To absolutnie wegański, zdrowy sposób na wypełnienie słodko-gorzką lukę w codziennej diecie.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 16 cm
  • Spód:
  • 200g daktyli
  • 200g mąki z orzechów nerkowca (*)
  • Masa:
  • 200g orzechów nerkowca
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
  • 3 łyżki syropu z agawy (lub innego słodzidła)
  • 3 łyżki soku z cytryny

Wegański sernik z orzechów nerkowca na daktylowym spodzie – jak zrobić?

  1. Orzechy nerkowca zalać wodą i odstawić na całą noc.
    Przygotować spód.
    Daktyle wymoczyć w wodzie, dokładnie odcedzić i zblendować z mąką z orzechów nerkowca, a następnie wklepać w dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
    Przygotować masę.
    Nerkowce zblendować z resztą składników na gładką i jednolitą konsystencję.
    Masę przełożyć na daktylowo-orzechowy spód.
    Całość wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc.

Wegański sernik z orzechów nerkowca na daktylowym spodzie – dodatkowe informacje

(*) Zamiast mąki możecie zmielić orzechy nerkowca.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wegetariański placek ziemniaczany z warzywami
Następny przepis: Wegańskie batat curry z ciecierzycą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode