Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej

Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej

Czy szukasz pysznego i zdrowego przepisu na pasztet, który zadowoli zarówno miłośników diety wegańskiej, jak i osoby chcące spróbować czegoś nowego? Ten aromatyczny pasztet z soczewicy czerwonej i kaszy jaglanej to idealna propozycja na zdrowe i smaczne danie. Sycące, bogate w białko soczewica i prozdrowotna kasza jaglana tworzą razem harmonijną całość, której smaku nie da się zapomnieć. Naturalne składniki i oryginalne połączenie smaków sprawiają, że ten wegański pasztet staje się prawdziwym hitem na każdym stole. Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej to przepis, który z pewnością pokochasz!

Składniki:

  • soczewica czerwona – 2 szklanki
  • kasza jaglana – 1 szklanka
  • cebula – 1 szt
  • olej – pół szklanki + olej do smażenia
  • owoc jałowca – 2 szt
  • ziele angielskie – 3 ziarna
  • liść laurowy – 2 szt
  • gałka muszkatołowa – szczypta
  • papryka słodka mielona – pół łyżeczki
  • cząber – pół łyżeczki
  • sol i pieprz – do smaku
  • bułka tarta – 1 łyżka

Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej – jak zrobić?

  1. Kasze jaglaną płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w dwóch szklankach wody, do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Od czasu do czasu kasze należy pomieszać. Soczewice płuczemy i również gotujemy do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu. Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju razem z owocem jałowca, zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy cebulka będzie już rumiana to wyciągamy z niej zioła. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy olej i przyprawy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Keksówkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tarta. Wylewamy gotową masę do keksówki. Pieczemy w 170-180 stopniach przez 1h. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przechowujemy w lodowce.

Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej – dodatkowe informacje

Pasztet z soczewicy czerwonej i kaszy jaglanej najlepiej smakuje na następny dzień.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wegański krupnik z kaszą orkiszową
Następny przepis: Wegetariański placek ziemniaczany z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode