Wegański krupnik z kaszą orkiszową
Zachęcamy do spróbowania naszego przepisu na wegański krupnik z kaszą orkiszową. To kremowa i satysfakcjonująca zupa, która doskonale sprawdzi się jako lekki obiad lub kolacja. Oryginalnie krupnik jest potrawą z mięsem, jednak nasza wersja jest w pełni wegańska, a do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Kluczem do jej smaku jest wykorzystanie kaszy orkiszowej, która nadaje zupie satysfakcjonującej, chrupiącej tekstury i dodaje jej subtelnego, ale wyraźnego smaku. To zdrowa alternatywa dla tradycyjnej zupy, idealna dla osób na diecie wegańskiej lub dla tych, którzy po prostu szukają nowych kulinarnych doświadczeń.
admin
Składniki:
- woreczek kaszy orkiszowej
- 2 litry wody
- średnia cebula
- 4 średnie ziemniaki
- duża marchew
- mały seler- połówka
- pietruszka
- przyprawa jarzynka ekologiczna
- koperek łyżka
- 4 liście laurowe
- ziele angielskie 4 bobki
- pieprz cytrynowy
- gruby plaster cytryny
- 2 łyżki oleju
- jogurt naturalny łyżka
Wegański krupnik z kaszą orkiszową – jak zrobić?
-
1.
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Pietruszkę, marchew i seler kroimy drobno. ZACHOWUJEMY OBIERKI OD ZIEMNIAKA. -
2.
W dużym garnku podgrzewamy olej. Na nim podsmażamy obierki ziemniaka i cebulę. Obierki mają zacząć pachnieć. Jak obierki zapachną pieczonym ziemniakiem, wyciągamy je. -
3.
Dodajemy pozostałe warzywa, kaszę, podsmażamy przez 5 minut. -
4.
Wlewamy wodę. Dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, przyprawy oraz plaster cytryny. Gotujemy około 30 minut. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego.
Wegański krupnik z kaszą orkiszową – dodatkowe informacje
Nie dodajemy bulionu. Obierki możemy odsączyć z oleju i dodać do schrupania do zupy. Jeżeli na drugi dzień krupnik zrobi się za gęsty, dolewamy wody.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: WEGAŃSKA SZARLOTKA
Następny przepis: Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej