Wegański krupnik z kaszą orkiszową
Zachęcamy do spróbowania naszego przepisu na wegański krupnik z kaszą orkiszową. To kremowa i satysfakcjonująca zupa, która doskonale sprawdzi się jako lekki obiad lub kolacja. Oryginalnie krupnik jest potrawą z mięsem, jednak nasza wersja jest w pełni wegańska, a do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Kluczem do jej smaku jest wykorzystanie kaszy orkiszowej, która nadaje zupie satysfakcjonującej, chrupiącej tekstury i dodaje jej subtelnego, ale wyraźnego smaku. To zdrowa alternatywa dla tradycyjnej zupy, idealna dla osób na diecie wegańskiej lub dla tych, którzy po prostu szukają nowych kulinarnych doświadczeń.
Piotr Zieliński
Składniki:
- woreczek kaszy orkiszowej
- 2 litry wody
- średnia cebula
- 4 średnie ziemniaki
- duża marchew
- mały seler- połówka
- pietruszka
- przyprawa jarzynka ekologiczna
- koperek łyżka
- 4 liście laurowe
- ziele angielskie 4 bobki
- pieprz cytrynowy
- gruby plaster cytryny
- 2 łyżki oleju
- jogurt naturalny łyżka
Wegański krupnik z kaszą orkiszową – jak zrobić?
-
1.
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Pietruszkę, marchew i seler kroimy drobno. ZACHOWUJEMY OBIERKI OD ZIEMNIAKA. -
2.
W dużym garnku podgrzewamy olej. Na nim podsmażamy obierki ziemniaka i cebulę. Obierki mają zacząć pachnieć. Jak obierki zapachną pieczonym ziemniakiem, wyciągamy je. -
3.
Dodajemy pozostałe warzywa, kaszę, podsmażamy przez 5 minut. -
4.
Wlewamy wodę. Dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, przyprawy oraz plaster cytryny. Gotujemy około 30 minut. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego.
Wegański krupnik z kaszą orkiszową – dodatkowe informacje
Nie dodajemy bulionu. Obierki możemy odsączyć z oleju i dodać do schrupania do zupy. Jeżeli na drugi dzień krupnik zrobi się za gęsty, dolewamy wody.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: WEGAŃSKA SZARLOTKA
Następny przepis: Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej