Wątróbka z karmelizowanymi truskawkami i rukolą

Wątróbka z karmelizowanymi truskawkami i rukolą

Zaskocz swoich bliskich i przygotuj wyjątkowy obiad na podstawie przepisu na wątróbkę z karmelizowanymi truskawkami i rukolą. To wyjątkowe danie łączy w sobie smak mięsa z delikatnymi owocami i ostrą rukolą. Idealna harmonia smaków zachwyci niejednego smakosza. Karmelizowanie truskawek nadaje im głębi smakowej, która pięknie kontrastuje z delikatną wątróbką. Ta propozycja to dowód na to, że kulinaria to sztuka, która nie zna granic. Każdy kęs tego niecodziennego połączenia jest prawdziwym doznaniem dla zmysłów. Wypróbuj i odkryj nowy wymiar smaku! Gwarantujemy, że przepis na wątróbkę z karmelizowanymi truskawkami i rukolą stanie się twoim ulubionym!

Składniki:

  • 600 g wątróbki (u mnie jagnięca)
  • 400 g truskawek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml wody
  • rukola
  • opcjonalnie: sól i pieprz

Wątróbka z truskawkami – jak zrobić?

  1. Wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Truskawki odszypułkować i pokroić w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć kawałki wątróbki. Dodać plasterki truskawek i całość delikatnie przesmażyć.
  3. Zmniejszyć moc palnika, wsypać cukier. Chwilę przesmażyć mieszając wszystkie składniki. Podlać wodą i dusić na małym ogniu do częściowego odparowania (razem z cukrem i sokiem z truskawek powinien powstać gęsty syrop).
  4. Podawać na ciepło na rukoli.

Wątróbka z karmelizowanymi truskawkami i rukolą – dodatkowe informacje

Swoje potrawy najczęściej przygotowuję z wątróbki jagnięcej lub cielęcej, ale bez żadnego problemu w ten sposób można również przygotować wątróbkę drobiową czy wieprzową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: WĄTRÓBKA Z JABŁKIEM I CEBULĄ
Następny przepis: Watykański chlebek szczęścia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode