Wątróbka z indyka z żurawiną

Wątróbka z indyka z żurawiną

Wątróbka z indyka z żurawiną to danie niezwykle smaczne i jednocześnie zdrowe. Ta wyjątkowa potrawa to połączenie delikatnej, smażonej wątróbki z indyka z lekko kwaskowym smakiem żurawiny. Wyrazisty smak indyczej wątroby doskonale komponuje się z subtelnym posmakiem owoców. Przepis na wątróbkę z indyka z żurawiną jest wyjątkowo prosty, a dodatek żurawiny dodaje daniu oryginalnego charakteru. Przygotowanie tej potrawy nie wymaga wiele wysiłku, a efekt końcowy z pewnością zachwyci smakoszy kuchni domowej. Wątróbka z indyka z żurawiną to doskonała opcja na obiad lub kolację.

Składniki:

  • -wątróbka z indyka : 500 g
  • – olej rzepakowy : 8 łyżek
  • – cebulka prażona : 3 łyżki
  • – mąka pszenna : 1- 2 łyżki
  • – sól : 0,5-1 łyżeczka
  • – suszona żurawina : 0,5 szklanki
  • dodatki :
  • – avocado : 1 sztuka
  • – czosnek : 1 ząbek
  • – sól : 0, 5 łyżeczki
  • – olej rzepakowy : 0,5 łyżeczki
  • -ziemniaki młode : 4-6 sztuk
  • – sól : 1 łyżeczka

Wątróbka z indyka z żurawiną – jak zrobić?

  1. 1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ćwiartki, wrzucić do osolonego wrzątku. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek, gotować 20 minut. Odcedzić.
  2. 2. Cebulkę prażoną zmiksować w blenderze z olejem. Watróbkę starannie umyć, przełożyć do miski, wsypać mąkę, wymieszać. Na rozgrzanym oleju cebulowym podsmażyć wątróbkę z jednej strony, przykryć patelnię na 1 minutę. Watróbkę przełożyć na drugą stronę, podsmażyć, przykryć. Watróbkę smażyć na średnim ogniu 8 minut. Zmniejszyć ogień do minimum, wsypać żurawinę, dusić 10 minut.
  3. 3. W czasie, gdy na patelni smaży się wątróbka, obrać avocado, usunąć pestkę. Avocado pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do avocado, wlać olej, wsypać sól do smaku, rozgnieść lekko widelcem, połączyć składniki.
  4. 4. Wątróbkę podawać z młodymi ziemniakami i pastą z avocado.

Wątróbka z indyka z żurawiną – dodatkowe informacje

Do pasty z avocado można dodać odrobinę soku z cytryny, aby nie ciemniała, ale ja podaję obiad natychmiast po przygotowaniu. Pastę serwuję na liściu sałaty lodowej. Cebulkę prażoną można zastapić smażoną cebulą dymką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wątróbka wieprzowa po berlińsku
Następny przepis: WĄTRÓBKA Z JABŁKIEM I CEBULĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode