Wątróbka wołowa z jabłkami i cebulą
Przedstawiamy przepis na wykwintne danie kuchni francuskiej – wątróbkę wołową z jabłkami i cebulą. To potrawa, która z pewnością zadowoli miłośników mocnych, pełnych smaku dań. Soczysta i delikatna wątroba wołowa połączona ze słodyczą jabłek i wyraźnym smakiem cebulki – to kompozycja, która rozbudza apetyt. Oryginalny, zarazem prosty przepis, z pewnością przypadnie do gustu nie tylko koneserom kuchni francuskiej. Jeśli szukasz nowego sposobu na przyrządzanie wątróbki wołowej, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Spróbuj go koniecznie, niezależnie od okazji.
admin
Składniki:
- 50 dag wątroby wołowej
- 0,5 l mleka
- ok. 20 dag mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 3 sztuki cebuli
- ok. 2-3 sztuki jabłek
- ok. 6 łyżek oleju rzepakowego do smażenia
- sól, pieprz, papryka ostra w proszku do smaku
Wątróbka wołowa z jabłkami i cebulą – jak zrobić?
- Wątrobę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Do szklanego naczynia wkładamy plastry wątroby i zalewamy mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki.
- Na drugi dzień: Cebulę obieramy, kroimy w plastry, obieramy jabłka i kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę podsmażamy, dodajemy jabłka i na wolnym ogniu smażymy do momentu aż będą rumiane i odstawiamy na talerzyk.
- Wątrobę odsączamy z mleka, obtaczamy w mące a na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy wątrobę i smażymy ją do miękkości, dodajemy jabłka z cebulą i dusimy razem. Kiedy wątroba jest miękka doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Przykrywamy pokrywką, wyłączamy ogień i zostawiamy na ok. 10 minut.
- Po czym podajemy z wcześniej przyrządzonym purée ziemniaczanym, kalafiorowym lub innymi ulubionymi dodatkami.
Słowa kluczowe: wątróbka wołowa z cebulką, wątróbka wolowa przepisy, wątróbka wołowa w sosie, wątróbka wołowa przepis, wątroba wolowa przepis, wątroba wołowa przepisy, wątróbka wołowa, wątroba wołowa
xxxx – dodatkowe informacje
Aby wątróbka wołowa z jabłkami i cebulą nam się upiekła i nie była „żylasta” solimy ja dopiero po upieczeniu lub uduszeniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wątróbka w sosie musztardowym
Następny przepis: Wątróbka wieprzowa po berlińsku