Wątróbka wołowa z jabłkami i cebulą

Wątróbka wołowa z jabłkami i cebulą

Przedstawiamy przepis na wykwintne danie kuchni francuskiej – wątróbkę wołową z jabłkami i cebulą. To potrawa, która z pewnością zadowoli miłośników mocnych, pełnych smaku dań. Soczysta i delikatna wątroba wołowa połączona ze słodyczą jabłek i wyraźnym smakiem cebulki – to kompozycja, która rozbudza apetyt. Oryginalny, zarazem prosty przepis, z pewnością przypadnie do gustu nie tylko koneserom kuchni francuskiej. Jeśli szukasz nowego sposobu na przyrządzanie wątróbki wołowej, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Spróbuj go koniecznie, niezależnie od okazji.

Składniki:

  • 50 dag wątroby wołowej
  • 0,5 l mleka
  • ok. 20 dag mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 3 sztuki cebuli
  • ok. 2-3 sztuki jabłek
  • ok. 6 łyżek oleju rzepakowego do smażenia
  • sól, pieprz, papryka ostra w proszku do smaku

Wątróbka wołowa z jabłkami i cebulą – jak zrobić?

  1. Wątrobę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Do szklanego naczynia wkładamy plastry wątroby i zalewamy mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki.
  2. Na drugi dzień: Cebulę obieramy, kroimy w plastry, obieramy jabłka i kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę podsmażamy, dodajemy jabłka i na wolnym ogniu smażymy do momentu aż będą rumiane i odstawiamy na talerzyk.
  3. Wątrobę odsączamy z mleka, obtaczamy w mące a na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy wątrobę i smażymy ją do miękkości, dodajemy jabłka z cebulą i dusimy razem. Kiedy wątroba jest miękka doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Przykrywamy pokrywką, wyłączamy ogień i zostawiamy na ok. 10 minut.
  4. Po czym podajemy z wcześniej przyrządzonym purée ziemniaczanym, kalafiorowym lub innymi ulubionymi dodatkami.

Słowa kluczowe: wątróbka wołowa z cebulką, wątróbka wolowa przepisy, wątróbka wołowa w sosie, wątróbka wołowa przepis, wątroba wolowa przepis, wątroba wołowa przepisy, wątróbka wołowa, wątroba wołowa

xxxx – dodatkowe informacje

Aby wątróbka wołowa z jabłkami i cebulą nam się upiekła i nie była „żylasta” solimy ja dopiero po upieczeniu lub uduszeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wątróbka w sosie musztardowym
Następny przepis: Wątróbka wieprzowa po berlińsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode