Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką
Wątróbka drobiowa z jabłkiem to danie, które zadowoli smakoszy kuchni domowej. Ten przepis łączy w sobie dobór najsmaczniejszych składników, które tworzą niezwykle aromatyczne i pełne smaku danie. Wątróbka, pełna białka, jest lekkostrawna i niezwykle zdrowa. Dodanie jabłka dodaje lekkości i słodkości, które rewelacyjnie kontrastują z naturalnym, intensywnym smakiem wątróbki. Cebulka dodaje daniu chrupkości i dodatkowej warstwy smaku. Jest to doskonałe danie na każdą okazję, zarówno na codzienny obiad jak i wykwintne spotkanie. Wątróbka drobiowa z jabłkiem to kulinarny hołd dla tradycyjnej, polskiej kuchni.
admin
Składniki:
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 1 jabłko (najlepiej kwaskowate)
- 2 cebule
- majeranek ok. 1 łyżki
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki masła
- 3 – 4 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- mleko
Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką – jak zrobić?
- Wątróbkę oczyściłam z błonek i pokroiłam na mniejsze kawałki. Opłukałam i zalałam mlekiem. U mnie stała w mleku przez całą noc, ale krótszy czas moczenia w mleku też wystarczy. Na drugi dzień odsączyłam mleko z wątróbki. Cebulkę pokroiłam w pół talarki, jabłko w drobną kostkę. Podsmażyłam to wszystko na maśle. Po kilku minutach dodałam wątróbkę, liść laurowy i ziele angielskie. Wątróbki nie smaży się długo bo stwardnieje. Dlatego też pilnowałam aby obsmażyła się z każdej strony, zmieniła kolor na jaśniejszy i lekko napuchła. Na sam koniec oprószyłam solą, pieprzem i majerankiem.
Tym razem podałam z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną. Czasami serwuję z ziemniakami albo kaszą jęczmienną. Ogórek kiszony do wątróbki pasuje idealnie!
Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką – dodatkowe informacje
* 1 kg wątróbki, ale po oczyszczeniu z czasami trafiającej się żółci, żyłek i przerostów zostaje ok. 80-90 dkg
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wątróbka drobiowa smażona w boczku
Następny przepis: wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem