Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką

Wątróbka drobiowa z jabłkiem to danie, które zadowoli smakoszy kuchni domowej. Ten przepis łączy w sobie dobór najsmaczniejszych składników, które tworzą niezwykle aromatyczne i pełne smaku danie. Wątróbka, pełna białka, jest lekkostrawna i niezwykle zdrowa. Dodanie jabłka dodaje lekkości i słodkości, które rewelacyjnie kontrastują z naturalnym, intensywnym smakiem wątróbki. Cebulka dodaje daniu chrupkości i dodatkowej warstwy smaku. Jest to doskonałe danie na każdą okazję, zarówno na codzienny obiad jak i wykwintne spotkanie. Wątróbka drobiowa z jabłkiem to kulinarny hołd dla tradycyjnej, polskiej kuchni.

Składniki:

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 1 jabłko (najlepiej kwaskowate)
  • 2 cebule
  • majeranek ok. 1 łyżki
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki masła
  • 3 – 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • mleko

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką – jak zrobić?

  1. Wątróbkę oczyściłam z błonek i pokroiłam na mniejsze kawałki. Opłukałam i zalałam mlekiem. U mnie stała w mleku przez całą noc, ale krótszy czas moczenia w mleku też wystarczy. Na drugi dzień odsączyłam mleko z wątróbki. Cebulkę pokroiłam w pół talarki, jabłko w drobną kostkę. Podsmażyłam to wszystko na maśle. Po kilku minutach dodałam wątróbkę, liść laurowy i ziele angielskie. Wątróbki nie smaży się długo bo stwardnieje. Dlatego też pilnowałam aby obsmażyła się z każdej strony, zmieniła kolor na jaśniejszy i lekko napuchła. Na sam koniec oprószyłam solą, pieprzem i majerankiem.

Tym razem podałam z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną. Czasami serwuję z ziemniakami albo kaszą jęczmienną. Ogórek kiszony do wątróbki pasuje idealnie!

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką – dodatkowe informacje

* 1 kg wątróbki, ale po oczyszczeniu z czasami trafiającej się żółci, żyłek i przerostów zostaje ok. 80-90 dkg


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wątróbka drobiowa smażona w boczku
Następny przepis: wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode