Warzywna sałatka z tuńczykiem po meksykańsku

Warzywna sałatka z tuńczykiem po meksykańsku

Szukasz pomysłu na szybką, lekką i pełną smaków potrawę? Idealnym rozwiązaniem będzie warzywna sałatka z tuńczykiem po meksykańsku. To kompozycja soczystych warzyw i aromatycznego tuńczyka, którego smaku dopełniają typowe dla kuchni meksykańskiej przyprawy. Ta sałatka to doskonały wybór na lunch czy kolację, ale sprawdzi się też jako imponująca przystawka na rodzinnym spotkaniu czy imprezie ze znajomymi. Odważne, intensywne smaki charakterystyczne dla sałatki meksykańskiej z tuńczykiem na pewno zachwycą zarówno miłośników pikantnych dań, jak i tych, którzy cenią sobie zdrowe, proste posiłki.

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ugotowane marchewki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • olej (*)
  • sól, pieprz

Warzywna sałatka z tuńczykiem po meksykańsku – jak zrobić?

  1. Tuńczyka, fasolę oraz kukurydzę odsączyć z zalewy, a marchew ugotować i pokroić w niewielką kostkę. Natomiast paprykę należy uprzednio sparzyć (polać wrzątkiem) oraz również drobno pokroić. Następnie wszystkie składniki wymieszać i połączyć z olejem. Sałatkę doprawić solą z pieprzem.

Słowa kluczowe: sałatka meksykańska z tuńczykiem

Warzywna sałatka z tuńczykiem po meksykańsku – dodatkowe informacje

(*) Nie podałam ilości oleju, ponieważ jest ona zależna od preferencji każdego z nas. Ja wolę dodać więcej, aby sałatka nie była zbyt „sucha”.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Warzywna pasta na kanapki
Następny przepis: Warzywna zapiekanka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode