Warzywa z pieczarkami w zalewie octowej
Warzywa z pieczarkami w zalewie octowej to smaczna propozycja, kiedy mamy ochotę na coś pikantnego i aromatycznego. Jest to przepis, przy którym możemy wykorzystać ulubione sezonowe warzywa, a pieczarki dodają mu specyficznego charakteru. Pieczarka jest wyjątkowym warzywem, które znakomicie komponuje się z zarówno z octem jak i z innymi warzywami. Ta potrawa to świetny pomysł na domową przetwórnictwo, dzięki której będziemy mogli cieszyć się smakiem lata w zimowe dni. Ta smaczna i zdrowa przekąska to także fantastyczna propozycja na zimowy obiad czy kolację.
admin
Składniki:
- 2 sztuki zielonych papryk
- 2 sztuki małych żółtych cukinii
- 1 kg małych pieczarek
- 4 sztuki cebuli
- 4 sztuki średniej wielkości marchewek
- 24 sztuki małych ogórków
- 6 łyżeczek gorczycy
- 6 sztuk ziarenek ziela angielskiego
- 6 sztuk liści laurowych
- 24 sztuki ziarenek pieprzu ziarnistego
- 6 baldachimów kopru włoskiego
- 2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 2 łyżki soli do przetworów
- 4 łyżki cukru
- 10 szklanek (250 ml) wody
- dodatkowo 6 słoików o pojemności 900 ml
Warzywa z pieczarkami w zalewie octowej – jak zrobić?
- Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grubszą kostkę.
- Cukinię kroimy w półplasterki.
- Pieczarki większe przekrawamy na połówki, wrzucamy na 5 min do wrzątku, odcedzamy i studzimy.
- Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
- Do każdego z wyparzonych słoików wkładamy: baldachim kopru, ziarenko ziela angielskiego, liść laurowy, 4 ziarenka pieprzu, łyżeczkę gorczycy, kilka plasterków marchewki i cebuli.
- Następnie w każdym słoiku układamy po 4 ogóreczki, kilka pieczarek, plasterki cukinii i papryki.
- Składniki na zalewę wodę, ocet, cukier i sól zagotowujemy i gorącą zalewamy słoiki.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.
Słowa kluczowe: pieczarka to warzywo.
Warzywa z pieczarkami w zalewie octowej – dodatkowe informacje
Gdy nie mamy małych ogórków możemy większe pokroić w grubsze plasterki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Warzywa z kurczakiem w cieście
Następny przepis: Warzywna czapka Mikołaja