Warzywa na parze w serowym beszamelu
Odkryj przepis na spożywanie warzyw w jeszcze smaczniejszej formie – warzywa na parze w serowym beszamelu. Łączy to zdrowe warzywa przyrządzone w najmniej kaloryczny sposób z bogatym i kremowym beszamelem. Doskonałe dla wszystkich wielbicielów warzyw, którzy jednak nie chcą rezygnować z nieco grzeszniejszych smaków. Ten przepis na warzywa na parze to perfekcyjna harmonia zdrowego jedzenia z delikatną nutą łakomstwa. Ciesz się tym nieziemsko smacznym daniem zarówno na codzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Zaskocz gości niebanalnym podejściem do klasycznych warzyw na parze. Zróżnicuj swoje posiłki i zobacz, jak pyszne mogą być warzywa.
admin
Składniki:
- Kalafior – 1/2 dużej główki
- Brokuł – 1 sztuka
- Por – 1 sztuka
- Sos:
- Masło – 1 łyżka
- Mąka pszenna – 1 duża łyżka
- Mleko – 1 szklanka (w temperaturze pokojowej)
- Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz do smaku
- Ser Grana Padano tarty – 40g (może być inny twardy ser)
Warzywa na parze w serowym beszamelu – jak zrobić?
-
Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, a pora (białą część) kroimy wzdłuż na pół. Jeśli jest za długi, dzielimy go na 2 lub 3 części. Warzywa gotujemy na parze. Potrzebują odpowiednio:
– brokuł – 7-10 minut
– kalafior – 5-10 minut
– por – ok. 10 minut.Ja gotowałam je razem w szybkowarze 4 minuty i były już miękkie.
-
Sos:
Na patelni topimy masło. Dodajemy mąkę i smażymy minutę, ciągle mieszając. Dodajemy partiami mleko. Mieszamy, aż mąka się rozpuści. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy. Kiedy sos zaczyna gęstnieć (po 5-7 minutach) dodajemy tarty ser, gałkę, sól i pieprz.Warzywa polewamy gorącym, gęstym sosem.
Źródło: przyslijprzepis.pl
Warzywa na parze w serowym beszamelu – dodatkowe informacje
Aby lekko odchudzić danie, ser Grana Padano można zamienić na Mozzarellę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Warzywa gotowane w ziołowym masełku
Następny przepis: warzywa pieczone a'la grillowane