Waniliowe naleśniki z masą twarogową
Waniliowe naleśniki z masą twarogową to niezwykle aromatyczne, delikatne danie, które swoim smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wanilia dodaje naleśnikom niepowtarzalnego aromatu i słodkiego smaku, który idealnie komponuje się z lekko kwasowym, kremowym nadzieniem. Masa twarogowa do naleśników jest niezwykle łatwo przyswajalna i bogata w białko, co czyni je doskonałą propozycją nie tylko na słodkie śniadanie, ale także na zdrową przekąskę czy lekki deserek. Gwarantujemy, że te waniliowe naleśniki z masą twarogową przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a ich przygotowanie to czysta przyjemność.
admin
Składniki:
- naleśniki:
- 100 gramów mąki pszennej poznańskiej
- 2 jajka
- 120 ml wody mineralnej niegazowanej
- 120 ml śmietany 22 % lub 30 %
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka oleju rzepkowego
- 2 łyżki masła
- masa/farsz:
- 200 gramów twarogu
- 100-150 gramów serka mascarpone
- 4 łyżki śmietany 22 % lub 30 %
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 5-6 łyżek cukru waniliowego
- do posypania/dekoracji :
- 4 łyżki cukru pudru np. aromatyzowanego wanilią
- listki świeżej mięty lub melisy do dekoracji
Waniliowe naleśniki z masą twarogową – jak zrobić?
- Mąkę przesiać przez sito. Jajka, wodę, śmietanę, cukier waniliowy i aromat waniliowy, zmiksować z mąką na gładkie ciasto naleśnikowe. Odstawić w chłodne miejsce na 10 minut.
- Twaróg, mascarpone, śmietanę i ekstrakt waniliowy zmiksować.
- Na patelnię wlać olej, dodać masło, mocno rozgrzać, smażyć naleśniki z obu stron. Przekładać na talerz.
- Naleśniki posmarować waniliową masą twarogową, złożyć, posypać cukrem pudrem. Udekorować listkiem mięty lub melisy.
Waniliowe naleśniki z masą twarogową – dodatkowe informacje
Jeżeli nasze dziecko lubi bardziej słodki farsz, masa twarogowa do naleśników można dosłodzić syropem z agawy. Można je podać dzieciom jako główny posiłek, jako podwieczorek, a także zapakować np. do szkoły.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Waniliowe naleśniki na mące krupczatce
Następny przepis: Waniliowe muffinki z gorzką czekoladą