Waniliowe naleśniki z masą twarogową

Waniliowe naleśniki z masą twarogową

Waniliowe naleśniki z masą twarogową to niezwykle aromatyczne, delikatne danie, które swoim smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wanilia dodaje naleśnikom niepowtarzalnego aromatu i słodkiego smaku, który idealnie komponuje się z lekko kwasowym, kremowym nadzieniem. Masa twarogowa do naleśników jest niezwykle łatwo przyswajalna i bogata w białko, co czyni je doskonałą propozycją nie tylko na słodkie śniadanie, ale także na zdrową przekąskę czy lekki deserek. Gwarantujemy, że te waniliowe naleśniki z masą twarogową przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a ich przygotowanie to czysta przyjemność.

Składniki:

  • naleśniki:
  • 100 gramów mąki pszennej poznańskiej
  • 2 jajka
  • 120 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 120 ml śmietany 22 % lub 30 %
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka oleju rzepkowego
  • 2 łyżki masła
  • masa/farsz:
  • 200 gramów twarogu
  • 100-150 gramów serka mascarpone
  • 4 łyżki śmietany 22 % lub 30 %
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 5-6 łyżek cukru waniliowego
  • do posypania/dekoracji :
  • 4 łyżki cukru pudru np. aromatyzowanego wanilią
  • listki świeżej mięty lub melisy do dekoracji

Waniliowe naleśniki z masą twarogową – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiać przez sito. Jajka, wodę, śmietanę, cukier waniliowy i aromat waniliowy, zmiksować z mąką na gładkie ciasto naleśnikowe. Odstawić w chłodne miejsce na 10 minut.
  2. Twaróg, mascarpone, śmietanę i ekstrakt waniliowy zmiksować.
  3. Na patelnię wlać olej, dodać masło, mocno rozgrzać, smażyć naleśniki z obu stron. Przekładać na talerz.
  4. Naleśniki posmarować waniliową masą twarogową, złożyć, posypać cukrem pudrem. Udekorować listkiem mięty lub melisy.

Waniliowe naleśniki z masą twarogową – dodatkowe informacje

Jeżeli nasze dziecko lubi bardziej słodki farsz, masa twarogowa do naleśników można dosłodzić syropem z agawy. Można je podać dzieciom jako główny posiłek, jako podwieczorek, a także zapakować np. do szkoły.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Waniliowe naleśniki na mące krupczatce
Następny przepis: Waniliowe muffinki z gorzką czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode