Waniliowe naleśniki na mące krupczatce

Waniliowe naleśniki na mące krupczatce

Zastanawiasz się, czy mąka krupczatka nadaje się do naleśników? Spróbuj naszego wyjątkowego przepisu na Waniliowe Naleśniki na Mące Krupczatce. Ta unikalna mąka nadaje naleśnikom lekko chrupiącą konsystencję, co jest doskonałym dopełnieniem dla delikatnego, słodkiego smaku wanilii. Naleśniki z krupczatki to doskonały pomysł na weekendowe śniadanie, ale są na tyle proste, że można je zrobić nawet w tygodniu. Mąka krupczatka do naleśników to twoja nowa tajna broń w kuchni. Przygotuj się na nową gastronomiczną przygodę i spróbuj czegoś innego!

Składniki:

  • Przepis na ciasto (ponad 20 sztuk o średnicy 18 cm)
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 250 ml)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (płaskie)
  • 1 szczypta soli
  • Dodatkowo: 2 łyżki oleju

Waniliowe naleśniki na mące krupczatce – jak zrobić?

  1. 1.

    Jajka dokładnie ubić z cukrem waniliowym i szczyptą soli.

  2. 2.

    Następnie należy naprzemiennie dodawać mąkę, wodę oraz mleko.

  3. 3.

    Dość rzadkie ciasto odstawić minimum na 20-30 minut.

  4. 4.

    Po upływie tego czasu dodać 2 łyżki oleju i delikatnie wmieszać go łyżką.

  5. 5.

    (Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.)

  6. 6.

    Na rozgrzanej patelni (*) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.

  7. 7.

    Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się.

Czy mąka krupczatka nadaje się do naleśników? Mąka krupczatka nadaje się do naleśników.
Mąka krupczatka naleśniki, naleśniki z krupczatki, mąka krupczatka do naleśników.

Waniliowe naleśniki na mące krupczatce – dodatkowe informacje

(*) Czy mąka krupczatka nadaje się do naleśników? Tak, można używać mąki krupczatki do przygotowania naleśników. Naleśniki z krupczatki są smaczne i zdrowsze niż tradycyjne na mące pszennej.

Nie używam oleju do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników. Poza tym olej w cieście sprawia, że placki nie przywierają. Jeśli macie problemy z przyklejaniem się naleśników – możecie powierzchnię patelni delikatnie natłuścić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Waniliowe ciasteczka ze skwarek
Następny przepis: Waniliowe naleśniki z masą twarogową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode