Waniliowe ciasteczka ze skwarek

Waniliowe ciasteczka ze skwarek

Waniliowe ciasteczka ze skwarek to wspaniała propozycja dla osób szukających nowych smaków. Jest to oryginalne połączenie słodkości wanilii i głębokiego smaku skwarek. Ten niecodzienny przepis przykuje uwagę każdego amatora domowych wypieków. Ciasteczka te są idealne na spotkania towarzyskie, przerwę przy kawie czy po prostu jako smakowity dodatek do popołudniowych słodkości. Nietypowy składnik, jakim są skwarki, sprawia, że te ciasteczka zasługują na miano wielkiego żarcia. Te ciasteczka to wyjątkowy deser, który może stać się ulubionym przepisem w każdej rodzinie.

Składniki:

  • 300 g skwarek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • ziarenka wanilii
  • szczypta soli

Waniliowe ciasteczka ze skwarek – jak zrobić?

  1. Skwarki mielimy w maszynce do mięsa na drobnym sitku i dodajemy do nich przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło, żółtka, śmietanę, sól i ziarenka wanilii. Wszystko zagniatamy i dokładnie wyrabiamy ciasto, które wkładamy na około 30 minut do lodówki.
  2. Po tym czasie wyciskamy ciastka przez maszynkę do mięsa, na którą nakładamy kształtkę do ciastek. Uformowane ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 – 12 minut (do momentu lekkiego zarumienienia). Życzę smacznego! 🙂

Sposób przygotowania:

Waniliowe ciasteczka ze skwarek – dodatkowe informacje

* Ciasteczka w wersji orzechowej możemy przygotować zastępując ziarenka wanilii, 2 łyżkami kremu orzechowego (wtedy zmniejszmy też ilość masła).

* Ciasteczka w wersji kokosowej przygotujemy zastępując masło olejem kokosowym (tłoczonym na zimno) oraz dodatkiem wiórek kokosowych.

Ciasteczka są dość kaloryczne, ale 1, 2, no może 3 od czasu do czasu nie zaszkodzi 😉


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Waniliowe babeczki z karmelem
Następny przepis: Waniliowe ciasto z wiśniami i i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode