Waniliowe naleśniki na mące krupczatce
Składniki:
- Przepis na ciasto (ponad 20 sztuk o średnicy 18 cm)
- 1,5 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 250 ml)
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (płaskie)
- 1 szczypta soli
- Dodatkowo: 2 łyżki oleju
Waniliowe naleśniki na mące krupczatce – jak zrobić?
-
1.
Jajka dokładnie ubić z cukrem waniliowym i szczyptą soli.
-
2.
Następnie należy naprzemiennie dodawać mąkę, wodę oraz mleko.
-
3.
Dość rzadkie ciasto odstawić minimum na 20-30 minut.
-
4.
Po upływie tego czasu dodać 2 łyżki oleju i delikatnie wmieszać go łyżką.
-
5.
(Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.)
-
6.
Na rozgrzanej patelni (*) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
-
7.
Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się.
Czy mąka krupczatka nadaje się do naleśników? Mąka krupczatka nadaje się do naleśników.
Mąka krupczatka naleśniki, naleśniki z krupczatki, mąka krupczatka do naleśników.
Waniliowe naleśniki na mące krupczatce – dodatkowe informacje
(*) Czy mąka krupczatka nadaje się do naleśników? Tak, można używać mąki krupczatki do przygotowania naleśników. Naleśniki z krupczatki są smaczne i zdrowsze niż tradycyjne na mące pszennej.
Nie używam oleju do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników. Poza tym olej w cieście sprawia, że placki nie przywierają. Jeśli macie problemy z przyklejaniem się naleśników – możecie powierzchnię patelni delikatnie natłuścić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Waniliowe ciasteczka ze skwarek
Następny przepis: Waniliowe naleśniki z masą twarogową