Waniliowe muffinki z gorzką czekoladą
Przygotujcie się na podwójną przyjemność! Nasze waniliowe muffinki z gorzką czekoladą dostarczą Wam rozkoszy na każdym centymetrze. Te mini wypieki pachnące intensywnie wanilią stanowią doskonałą kombinację z gorzkim, intensywnym smakiem czekolady. Wykorzystujemy tylko najwyższej jakości składniki, dzięki czemu muffinki są wilgotne i pełne smaku. To jest przepis, który zawsze się udaje, a jego rezultat zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Takie muffinki z gorzką czekoladą to idealna propozycja na wszelkiego rodzaju spotkania, ale równie dobrze mogą posłużyć za przekąskę do popołudniowej kawy. Przygotujcie się na prawdziwą ucztę smaków!
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki mleka
- 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- czekolada gorzka drobno starta
- cukier puder do oprószenia muffinek
Waniliowe muffinki z gorzką czekoladą – jak zrobić?
- Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kruszymy.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukry i ubijamy na lśniącą masę.
Następnie dodajemy mleko, jogurt i olej i chwilę ponownie ubijamy żeby składniki się połaczyły.
Na koniec dodajemy kawałki czekolady i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Foremki do muffinek smarujemy olejem.
Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.
Foremki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 20 min – do tzw. suchego patyczka.
Gotowe babeczki oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
wyszło mi 12 babeczek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Waniliowe naleśniki z masą twarogową
Następny przepis: Waniliowe ptasie mleczko- jak oryginalne