Waniliowe ciasto z wiśniami i i kruszonką

Waniliowe ciasto z wiśniami i i kruszonką

Zapraszamy do odkrycia słodkiego zakątka naszej kuchni z tym fyrtkiem pieczenia: waniliowym ciastem z wiśniami i kruszonką. Ten deser to wręcz esencja letnich smaków. Wyśmienita, wilgotna baza waniliowego ciasta harmonijnie połączona z kwasowym akcentem soczystych wiśni i posypana chrupiącą kruszonką, stworzy wyjątkowe symfonie smaku na twoim podniebieniu. Kiedy ciasto waniliowe, wiśnie i kruszonka spotkają się w jednym deserze, magicznie tchnie to w niego duszę prawdziwej domowej wypieki. Każdy kęs jest uczuciem wygody i radości. Idealny do popołudniowej kawy czy na spotkanie z bliskimi. Ten przepis szybko stanie się ulubionym przysmakiem w Twoim domu.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki wiśni bez pestek
  • Kruszonka:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g miękkiego masła
  • kilka kropel aromatu waniliowego ewentualnie cikier waniliowy
  • oraz
  • cukier puder na wierzch do oprószenia
  • świeże wiśnie do dekoracji

Waniliowe ciasto z wiśniami i kruszonką – jak zrobić?

  1. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito.
  2. Jajka utrzeć z cukrami, następnie dodać olej, mleko i połączyć mikserem, a na koniec dodać przygotowaną mąkę – delikatnie wymieszać łyżką tak, żeby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką blaszki. Na wierzchu układać wiśnie, delikatnie je wtapiając w ciasto – dość gęsto, jedna koło drugiej.
  3. Na wierzchu owoców porozrzucać kruszonkę (składniki na kruszonkę zagnieść palcami w jednolite ciasto), rozcierać niewielkimi ilościami i rzucać na wiśnie.
  4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut.
  5. Gdy przestygnie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Waniliowe ciasto z wiśniami i kruszonką – dodatkowe informacje

Blacha 25 na 35


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Waniliowe ciasteczka ze skwarek
Następny przepis: Waniliowe naleśniki z masą twarogową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode