Waniliowe babeczki z karmelem
Prosta i klasyczna przepis na waniliowe babeczki z karmelem to doskonały sposób na zadowolenie słodkiego zęba. Są lekko słodkie, pachnące wanilią, a ich główną atrakcją jest sos karmelowy, który dodaje gęstej słodyczy. Waniliowe babeczki z karmelem są idealne do podania jako deser po obiedzie lub podczas specjalnej okazji. Można je pięknie dekorować, co czyni je również atrakcyjnym wyborem dla dziecięcych przyjęć. Ta wspaniała kombinacja delikatnej waniliowej babeczki i bogatego sosu karmelowego sprawia, że są one naprawdę niezapomniane. Zrób je raz, a staną się stałym punktem w twoim repertuarze kulinarnym.
admin
Składniki:
- Ciasto
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- cukier waniliowy
- kilka kropelek olejku waniliowego
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- Krem
- 200 ml śmietany 30%
- 80 g cukru pudru
- Karmel
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki śmietany 36%
Waniliowe babeczki z karmelem – jak zrobić?
- Zaczynamy od ubijania białek na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy aby masa była puszysta. Kolejno przesianą mąkę z proszkiem, olej. Gotową masę przelewamy do papilotek i pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy.
- Krem zaczynamy od ubicia na sztywno śmietany. Następnie dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Chłodzimy w lodówce.
- Karmel, na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy cukier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i dodajemy małymi porcjami śmietanę. Kiedy otrzymamy gładki, brązowy kolor ściągamy z ognia i zostawiam do przestygnięcia.
- Karmel, na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy cukier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i dodajemy małymi porcjami śmietanę. Kiedy otrzymamy gładki, brązowy kolor ściągamy z ognia i zostawiam do przestygnięcia.
Słowa kluczowe: babeczki z karmelem
Waniliowe babeczki z karmelem – dodatkowe informacje
Możesz użyć mąki kukurydzianej zamiast pszennej do wypieku babeczek z karmelem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Waniliowa rolada biszkoptowa z truskawkami liofilizowanymi
Następny przepis: Waniliowe ciasteczka ze skwarek